Nieuwe wetgeving cateringmateriaal
Binnenkort gaat nieuwe wetgeving rond cateringmateriaal (drankbekers, flesjes, enz.) van kracht. Ook sportclubs zullen hier, bij de organisatie van evenementen, mee geconfronteerd worden. We zetten de verplichtingen even op een rijtje.
Vanaf 2020 zal het op alle evenementen verboden zijn om drank te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes of petflesjes. Frisdrank zal je moeten aankopen in glazen retourflessen of tappen via een postmixsysteem en aan de consument serveren in herbruikbare bekers. Hetzelfde geldt voor bieren: enkel nog uit vaten of glazen retourflessen en schenken in herbruikbare bekers.
Voor niet-overheden (zoals sportclubs) nog een uitzondering mogelijk
Kiest een (niet-overheid) organisator er toch voor om wegwerprecipiënten aan te bieden, dan moet hij die materialenstroom voor 90 procent (en vanaf 2022 voor 95 procent) opnieuw inzamelen – de bewijslast ligt bij de organisator. Jarenlange ervaring en projecten hebben aangetoond dat sorteerbakken niet helpen. Inzameling kan bijvoorbeeld wel slagen door te werken met een retoursysteem om de stroom zuiver terug te krijgen.
Wat zijn evenementen?
Evenementen zijn periodieke of eenmalige gebeurtenissen op het gebied van kunst, cultuur, sport, feesten, kermis… De gebeurtenissen worden publiek aangekondigd, gaan op een welbepaald tijdstip door, zijn tijdelijk en iedereen is er welkom, al of niet tegen betaling. Het maakt niet uit of het op publiek of privaat terrein doorgaat, in een open of afgesloten ruimte. Voorbeelden zijn kermissen, braderijen, (muziek)festivals, stad-, gemeente-, dorps- of wijkfeesten, markten, sportmanifestaties, fuiven van jeugdbewegingen. Ook evenementen op plaatsen die ingericht zijn om evenementen te hosten, vallen hieronder, zoals sportstadions, concerthallen en cultuurcentra. Bijvoorbeeld, sportwedstrijden met publiek georganiseerd in een stadion, vallen ook onder deze regels.
Activiteiten met een permanent karakter zoals pretparken, dierentuinen, strandbars, terrassen verbonden aan een café of restaurant, vallen niet onder de categorie “evenement”. De reguliere werking van een zwembad, sporthal, recreatiedomein e.d. valt ook niet onder de definitie van een evenement. Enkel als er speciale manifestaties in doorgaan, zoals een optreden of een wedstrijd of competitiematch waar publiek wordt voor uitgenodigd, en die een tijdelijk karakter hebben, moet het geheel worden beschouwd als een evenement.
Wie is de eventorganisator?
De eventorganisator is degene die het event organiseert. Bijvoorbeeld, in geval van een evenement dat in de openbare ruimte plaatsvindt, is degene die de aanvraag indient de eventorganisator. Het is aan de eventorganisator om ervoor te zorgen dat de nodige afspraken zijn gemaakt met alle aanbieders van dranken die binnen een afgebakende evenementenzone zitten. De eventorganisator is de eindverantwoordelijke voor de naleving van bovenstaande regels over bekers en drankverpakkingen.
OVAM bracht meer informatie en een praktische handleiding rond retoursystemen samen op de website van de Groene Vent(externe link).
Evenementen georganiseerd door overheden
Voor de lokale besturen gelden specifieke (strengere) regels. Werk je mee aan een event van de sportdienst van je gemeente, dan zullen deze regels van toepassing zijn. Meer info vind je op de website van OVAM(externe link).
BRON: www.ovam.be