Victor League 2018-2019 

Testontmoeting  RABC Antwerp – BC Nivellois

De golden game, de nieuwe attractie van de Victor League

VELTEM – Bad 79 werd kampioen van België na winst in een golden game tegen DZ 99, RABC Antwerp deed die truc nog eens over tegen BC Nivellois in een testontmoeting voor een aanvullende stijger naar 2de nationale.

Veltem was in feest op zaterdag 1 juni, beter kon niet om de beslissende ontmoeting tussen RABC Antwerp en BC Nivellois te organiseren in de sporthal Ivo Van Damme in Veltem. Mooi in het midden ongeveer tussen Antwerpen en Nijvel konden de twee ploegen met de finaleformule van de Victor League de stap naar 2de nationale proberen te forceren. RABC had zeker een inspanning geleverd om zijn supporters ook op deze warme dag richting sporthal te lokken. Blijkbaar was de overtuiging dat er kon gewonnen worden  groot, want zij waren toch pertinent aanwezig. Evenwichtiger kan een ontmoeting niet beginnen, zeker wanneer je de gamestanden van de beide dubbels er bij neemt. Drie verlengingen waren nodig om bij de herendubbel alsnog een winnaar te krijgen in een zinderende wedstrijd waar het verschil tussen beide teams nooit meer dan een paar punten bedroeg.
Eindstand na 47 minuten topdubbel: 25-27, 25-23, 22-20  in het voordeel van Antwerp.

De meisjes van Nivelles keken naar hun mannelijke collega’s en startten uitstekend met winst in de eerste game. Antwerp vond de opening in de verdediging in het midden van de tweede game en gaf in die game de voorsprong niet meer af. Twee torens tegen twee duimpjes, het verschil in spelstijl kon niet groter zijn. Tot 15 beiden kon het alle kanten op, maar 4 punten op rij van de Nivelles-meisjes bleek finaal toch een onoverbrugbaar kloofje. Na 34 minuten typisch vrouwendubbel met veel aanvallen tegen veel verdedigen, hielden de meisjes van Nijvel stand en brachten de stand weer in evenwicht.
Eindstand: 20-22, 21-11, 17-21 in het voordeel van Nivelles.

“Mooi in het midden ongeveer tussen Antwerpen en Nijvel konden de twee ploegen met de finaleformule van de Victor League de stap naar 2de nationale proberen te forceren”

Willy Van Delsen

Jannes Hellemans had niet echt veel moeite met Dorian  Wuillaume in de HE 1. Dorian was wat ziek geweest in de week vooraf en sukkelde met wat spierpijntjes, wat hem later in de GD 1 slecht zou bekomen.
Eindstand: 21-12, 21-9 in het voordeel van RABC.

Het moest natuurlijk spannend blijven, afscheiding kon geen van beide teams zich permitteren. Jenny Bender maakte het Charlotte Coesens knap lastig in twee gelijk opgaande games. De wedstrijd duurde langer dan de mannen enkel, Charlotte hield in beide games een paar punten voorsprong over.
Eindstand: 18-21, 20-22 in het voordeel van Nivelles.

In de finaleformule van de Victor League krijgen de gemengde wedstrijden een bevoorrechte plaats in de volgorde van de wedstrijden. GD 1 en GD 2 kunnen bepalen of één van beide teams een 4de overwinning kan binnenhalen en zo heel dicht bij winst zijn. GD 1 eindigde op een onverwachte manier. Dorian Wuillaume had zich in de HE 1 blijkbaar geforceerd. Na winst in het 1ste game voor Antwerp, kon hij de intensiteit niet meer aan en werd gedwongen om met krampen op te geven bij een 17-12 stand in het voordeel van Antwerp.
Eindstand: 22-20, 21-12 in het voordeel van RABC.

De GD 2 bleek qua spanning een kopie van een aantal voorgaande wedstrijden: winst voor Nijvel in het eerste game, makkelijke winst voor RABC in het tweede game, en opnieuw een verlenging in het derde game en voor de eerste keer een echte afscheiding in de tussenstand.
Eindstand: 18-21, 21-7, 24-22.

In de DE 2 was er opnieuw heel wat evenwicht tussen de beide dames. Tot 14-11 zag het er goed uit voor Nena De Dauw in het eerste game, tot Hélène Leblanc overnam en de voorsprong kon behouden. Zelfde beeld in het tweede game met nooit meer dan een paar punten verschil, tot ook hier Hélène een kloofje  van 4 punten kon slaan, genoeg om de ploeg weer in de running voor een gelijk spel te spelen.
Eindstand DE 2: 16-21, 16-21 in het voordeel van Nivelles.

Ondertussen was ook de HE 2 tussen Roan Somers en Simon Canelle gestart. Winst voor Roan betekende een overwinning voor Antwerp, winst van Simon stond gelijk aan een golden game. Een gelijk opgaande eerste game met Roan steeds lichtjes voorop, tot wanneer Simon bij een achterstand van 12-15 een sterke reeks begon neer te zetten met 8 winstpunten op rij. Nog 3 punten erbij afsnoepen bleek niet genoeg voor Roan, Simon kon het netjes afmaken in zijn voordeel met 18-21. Heel ander beeld in het tweede game met 11 punten winst op rij voor Roan, bij Simon was het dan nog enkel de schade beperken. 21-14 winst en een mentale boost voor Antwerp dan maar, zou je denken. Maar het draaide anders uit in het 3de game in de buurt van het interval. Simon had toen al 5 punten voorsprong en zou dit na het interval snel uitdiepen naar een onoverbrugbaar verschil. Op 11-20 begon het toch plots beter te draaien bij Roan en met een reddingsoperatie die hem terugbracht naar 17-20  kon het misschien nog alle kanten uit. Was het fysieke vaatje leeg bij Roan of was de mentale kracht van Simon bepalend?  Een makkelijk gescoord matchpunt voor Simon bracht de beide ploegen weer in evenwicht en kon referee Bert Vanhorenbeeck op zoek gaan naar 2 teams die in 1 game zouden beslissen over winst of verlies.
Eindstand HE 2: 18-21,  21-14, 17-21 in het voordeel van Nivelles.

Geen van beide teams had ook al een golden game moeten spelen, en konden zonder al te veel stress en ervaring aan de beslissende 21 punten beginnen. Op 11-8 in het voordeel van Antwerp werd van baanhelft gewisseld. Dries en Nena speelden een sterk gedeelte en konden uitlopen tot 18-12. Afgelopen, denk je dan.  Een paar slordige services of wat te veel aangeven naar de sterk smashende Simon bracht het Nivelles-team terug naar 19-16. Gamepunt en over en out? Nog niet, alweer die foute keuzes bij serveren of verdediging , 3 punten op rij en plots is het dan weer 20-19. Verlengen in een golden game kan niet, het is dus belangrijk om bij de laatste service ontvangst en 1 punt voor te scoren op de service van de tegenstander. Nena had dit prima begrepen en plaatste haar return buiten het bereik van Charlotte en Simon, zeker het belangrijkste punt in de golden game.
Einstand golden game: 21-19 in het voordeel van RABC Antwerp.

 

Heel veel spanning en intensiteit, beide ploegen die er volop voor gingen en mekaar tot het einde in evenwicht hielden, een mooier einde van een competitie, of het begin van de eerstvolgende competitie, kan je niet schrijven. Gelukwensen aan beide teams zijn op hun plaats. Aan Antwerp, de oudste badmintonclub in België, nu om te bewijzen dat ze een plaats in de  Victor League waard zijn. Nivelles mogen we einde volgend seizoen zeker opnieuw verwachten als een potentiële stijger naar 2de nationale.

Met dank ook aan referee Bert Vanhorenbeeck en umpires  Carine Van Dam en Joeri Luts om de 8+1 wedstrijden op een optimale manier geleid te hebben. Het was warm in de zaal. Gelukkig was er nadien afkoeling op de parking van het Ivo Van Damme-complex waar het dorpsfeest Veltem Feest een mooie afsluiter was van de eindelijk laatste dag nationale competitie.

 

 

Willy Van Delsen

3 juni 2019