Tips om je laagdrempelig project in het kader van de Europese week van de Sportclub in te dienen bij Sport Vlaanderen.

#beactive

Vlaamse clubs krijgen subsidies om samenwerking met een Europese club aan te gaan tijdens de “Maand van de Sportclub”.

Wie sport, beleeft meer. En dat geldt natuurlijk niet alleen in Vlaanderen, maar ook ver daarbuiten. Daarom organiseert de Europese Commissie van 23 tot 30 september 2019 voor de vijfde keer de Europese week van de Sport. Onder het overkoepelende thema ‘#BeActive” willen zij iedereen aanzetten om tijdens de week van de sport actief te zijn, en dat het hele jaar te blijven.

Motiveer jullie clubs om tijdens deze week Europese samenwerkingen aan te gaan en help hen aan subsidies.

Sport Vlaanderen biedt, in samenwerking met ISB en VSF, de Vlaamse sportclubs de mogelijkheid om een samenwerking, uitdaging of uitwisseling te organiseren met een Europese sportclub. Zo maakt iedere Vlaamse club, aangesloten bij een erkende federatie, kans op een budget van €750 voor hun project dat plaatsvindt tussen 21 en 30 september.

Opgelet, de uiterste indiendatum is 17 juni!

“Zo maakt iedere Vlaamse club, aangesloten bij een erkende federatie, kans op een budget van €750 voor hun project dat plaatsvindt tussen 23 en 30 september.”

#BEACTIVE

Helpful tips

 1. Zoek het niet te ver – letterlijk en figuurlijk: informeer bij een club waar je al contacten mee hebt, club in een zusterstad, net over de grens, buurland, …
 2. Spreek je netwerk aan: misschien kunnen familieleden/vrienden die in het buitenland wonen en dezelfde sportpassie delen je in contact brengen, informeer bij de dienst sport van je gemeente, …
 3. Keep it short and simple: Het hoeft geen uitwisseling van een ganse week te zijn met heel de club, je kan met een aantal trainers/leden ter plaatse gaan of een kleine delegatie uitnodigen. Ook kan je met een bevriende buitenlandse club een challenge een doen en dit live delen met elkaar, zodat je niet naar het buitenland moet gaan…
 4. Inspiratie:
  Met een buitenlandse club (bv. in een zusterstad) een uitdaging aangaan: 5 jongeren uit een team in twee landen proberen in een minuut tijd zoveel mogelijk keer een basketbal in een ring te werpen, iets zo lang mogelijk vol houden, zoveel mogelijk kilometers af te leggen (lopend, zwemmend, fietsend, handbikend, optelsom van afstand verspringen/kogelstoten/…), de uitdaging aangaan om samen de afstand tussen jouw de trainingsplaats van jouw club en die van de andere club(s) ‘al zwemmend’/gooiend/… te overbruggen, … Leuke dingen die ook via sociale media gedeeld kunnen worden.
 5. Good practice:
  Gent daagde Wiesbaden uit tijdens de Europese Week van de Sport.
  De sportdienst en 3 van haar G-sportclubs duelleerden met de Rhinos G-sportclub van zusterstad Wiesbaden.
  Boccia Gent, voetbalploeg FC Kompas en rolstoelbasketbalclub Silverspokes namen het op tegen G-sportclub Rhinos in een ‘challenge’ tijdens de Europese Week van de Sport van 23 tot 30 september 2017. Alle teams voerden de opdracht uit tijdens hun reguliere training in eigen land, maar hielden elkaar op de hoogte via filmpjes en foto’s.
  Voor de atleten, hun clubs en de steden Gent en Wiesbaden was het een leuke uitdaging om een internationale overwinning te behalen. Het creëerde ook een speciale band tussen de atleten uit beide steden, hun clubs en sportdiensten.

Dien je project online in: