© Peter Nees

Nabeschouwing Victor League 2e nationale

Met de liga kampioenschappen achter de rug en de eindronde in het verschiet, wordt er op scherp gespeeld in de nationale afdelingen. Afspraak drie stond met stip genoteerd en gerespecteerd door thuisclub Zwijndrecht, in een niet zover verleden nog titelhouder in de hoogste afdeling. Het vernieuwde Fort(je) vormde spelenderwijs het strijdtoneel voor scherpschutters, waar de zoveelste veldslag een nieuwe rangorde zou bepalen.

© Raf Schoonbaert

Zwijndrecht opende tegen Grâce. Desondanks een dubbeltje op zijn kant, door Nicolas Cuccu en Maquet beslecht in de verlengingen van de belle, bewerkstelligde de Antwerpse club in de enkelspelen haar voorsprong. In de beslissende gemengd dubbels was het alle hens aan dek. Daarin hielden Christiaens en Wauters de spanning erin en klaarden Testelmans en Van Riel de klus voor Zwijndrecht.

Hebad hield geen spaander heel van Brasschaat. Het treffen tussen de kampioen en device-kampioen van eerste liga vorig seizoen, kende gemis aan spankracht. Desondanks het scoreverloop geen walk-over opeiste, was het niet voor niets ‘good old’ David Scoliers die nog maar eens het scorebord deed trillen. Hebad was dan al naarstig op zoek naar de tweepunter, die uiteindelijk vlot werd genoteerd. Het tweede team uit Heusden-Zolder heeft zijn plaats opgeëist in de nationale reeksen met onmiddellijk behoud als gevolg.

© Raf Schoonbaert


Een treffen dat in nationale hedendaags om de haverklap plaatsvindt, is Pluimplukkers versus Bad79. Het treffen in de laagste nationale reeks werd een duidelijke overwinning voor Pluimplukkers. Polfliet en Ben Van Herbruggen klopten Goncette en Laguesse, een belangrijk punt dat de stand in evenwicht hield na de openers. Mede door de gedwongen opgave van Goncette, werden vervolgens alle enkelpartijen gewonnen door de Gentenaren. Met de zege op zak, kon er in de gemengd dubbels nog een zesde winstpartij genoteerd worden.

Met Bad Oupeye aan zet, kon de grote titelkandidaat zijn kandidatuur andermaal kracht bijzetten. De ploeg die vorig seizoen nog voor averij zorgde door zijn ticketje aan de groene tafel te trekken, houdt dit jaar sportief gezien geen blad voor de mond. Met Sidebottom aan zet, went en ment het de tegenstanders veeleer tot het aanschouwen van de klassering diens onderzijde [ geintje ]. Alleen Andreas De Winné en Jarrit Van De Velde konden de Leuvense eer hoog houden in dit ontmoeten. Vaak was het internationaal getinte vagevuurkleurig Luikse clubje een gesel voor zijn tegenstanders.

© Raf Schoonbaert

In de namiddagsessie ging Bad Oupeye olijk door op datzelfde, gekende elan. Alsof ’t Fortje een Luikse vestiging bleek, speelden de troepen van Nicodeme alles aan flarden. Cuccu, Moncel, Lejoint, Middleton, Sidebottom – alweer – en Guilliams boorden zich door de frontlinie’s van de Antwerpse halve maan. Bleek, leek plots in een andere context te ontvallen. Het schaamrood werd vermeden, de eer gered. Geen paasei dezer dagen, de strijdlust van Testelmans en Van Riel werd getoond en beloond. Zwijndrecht kon vooral door de ochtendlijke puntenwinst de rug rechten na hun thuisdag.

Terwijl Hebad zich in de dubbelspelen onderscheidde van W&L, pleegden de Leuvenaars hetzelfde in voornamelijk de enkeldiscipline. Hetzij met twee keer het kleinste verschil inde derde set, was een puntendeling schijnbaar vermijdbaar in dit treffen. Eveneens het resultaat dat te noteren viel tussen Grâce en Pluimplukkers, zij het met een differentieel scoreverloop. De Luikenaars noteerden drie maal 21-16 winst in de derde game, waardoor het halfweg drie punten telde. De Gentenaren vochten terug met Tegethoff, Sioncke en Polfliet gekoppeld aan – wie anders dan– opnieuw Tegethoff. Bij een gelijkspel bleef het. Maquet en Lavigne, in een vorig leven zeer te duchten spelers, zijn dat dezer dagen soms nog en noteerden vooral voor Grâce een gouden punt, nog maar hun tweede van het seizoen.

Wat voor Brasschaat in eigen zaal niet lukte, werd geslaagd aan de andere kant van de Antwerpse Ring. Met een 3-3 tegen Bad 79, werd afgestevend op een stevig slotakkoord. Daarin kon Bad 79 minder inbrengen. Brees – K. Scoliers en Van De Pas – Van Den Eynde slaagden in hun opzet en noteerden de eerste tweepunter van het seizoen.

© Raf Schoonbaert

Met nog één speeldag voor de boeg, wist Oupeye behoorlijk vlot stand te houden. Volgende week kijkt het Pluimplukkers 2 in de ogen, in Gentse arena, met als inzet de herfsttitel en de fictieve bekroning tot winnaar van de kwalificatieronde. Eventueel, mits geslaagd opzet, mag er dan wel uitgeweken worden naar de Olympische zwemkom voor een synchroon vreugdesprongetje van ene Dovy D.G. en S. Van den Eeden, beiden nog medebepalend in de eerste ontmoetingen van het seizoen. In hun speurtocht naar het laatste ticket van de play-offs, gaat Zwijndrecht vol aanbak tegen Hebad, dat op zijn beurt reeds geplaatst is. Idem dito wat de slaagkansen voor W&L betreft. Voor niks minder dan een zege zal men de beurt met Brasschaat niet mogen aangaan. Het verschil tussen de vierde en vijfde plaats is een immense wereld van verschil. Grâce en Bad 79 gaan tot slot een ontmoeting zonder minachting aan, de meest voorname inzet wordt een goed gevoel bemachtigen om na Nieuwjaar de play-downs aan te gaan.

Bad Oupeye – W&L 2                           6-2

Grâce – ’t Fortje Zwijndrecht                3-5

Pluimplukkers 2 – Bad 79 2                  6-2

Hebad 2 – Brasschaat                           7-1

Hebad 2 – W&L 2                                 4-4

Bad Oupeye – ’t Fortje Zwijndrecht      7-1

Grâce – Pluimplukkers 2                      4-4

Bad 79 – Brasschaat                             3-5