Nog nooit werd er zo in spanning de publicatie van de World Ranking Lists afgewacht. Maar vandaag 5 mei 2016 kwam het verlossende nieuws. Met zijn 51ste plaats is Yuhan Tan gekwalificeerd voor een deelname aan de Olympische Spelen in Rio.

Limieten en rankings

Ieder kent ze wel, de Olympische gedachte “Deelnemen is belangrijker dan winnen”. Maar voor je mag deelnemen, moet je al heel wat gewonnen hebben. Voor sommige sporten moet je een opgelegde limiet bereiken (die vaak erg ambitieus is) om een deelname aan de Olympische Spelen te verzekeren. Badmintonners moeten een jaar lang presteren om via de ranking een plaats veilig te stellen. Kort pieken is dus niet voldoende. Alle ranking punten van 4 mei 2015 tot 1 mei 2016 tellen mee.

Niet alleen de BWF-ranking is van belang. Het aantal toegelaten deelnemers per land is uiteraard niet oneindig. Op de speciale race to Rio ranking werd er dan ook heel wat geteld en gerekend. Met zijn 51ste plaats is Yuhan als 23ste rechtstreeks gekwalificeerd.

De BWF-ranking is de officiële ranking van de Badminton World Federation. Deze unieke lijst wordt systematisch aangevuld en geeft de reële ranking weer van alle aangesloten spelers per unieke discipline. Voor de Olympische Spelen werd een aparte lijst samengesteld. Die race to Rio ranking houdt naast de reële ranking ook rekening met de quota per NOC (Nationaal Olympisch Comité). De race to Rio ranking is de zogenaamde ‘gekuiste’ lijst. Resultaat is een lijst met een nummering van de kwalificatieposities voor Rio. Om een goede kijk te hebben op het begrip gekuiste lijst, illustreren we even met een voorbeeld. Het is uitzonderlijk meer dan 1 speler af te mogen vaardigen. De voorwaarde hiervoor is dat je twee spelers binnen de top 16 hebt. Slechts 3 landen op de wereld zitten in heren enkel in deze positie: China, Denemarken en Indonesië mogen twee spelers afvaardigen. Straf verhaal: China heeft zelfs nog méér spelers in de top 16, maar kan er slechts 2 afvaardigen. Zo zie je bijvoorbeeld dat de eerste 2 Chinese spelers op de wereldranglijst een kwalificatienummers toegekend krijgen. Nummer 3 eveneens uit China krijgt geen kwalificatienummer toegekend. Dit nummer gaat de volgende ‘vrije’ speler op de lijst. Denemarken zal ook een van zijn beste spelers (Vittinghus) thuis moeten houden.

De regel en de uitzonderingen

De race to Rio lijst is uiteraard niet heilig. Hoewel je een prima indicatie hebt van de 38 kwalificatieplaatsen (voor enkelspel), zijn er uiteraard uitzonderingen. De bedoeling is om uit ieder continent een speler af te vaardigen. De ‘gekuiste’ lijst houdt hier al rekening mee. De extra host spot kan gebruik worden door het organiserende land indien zij geen gekwalificeerde speler zouden hebben in enkelspel. Verder worden nog 3 plaatsen voorzien via een Tripartite Commission Invitation. Dit zijn plaatsen die door een comité toegekend kunnen worden op basis van gemotiveerder aanvragen van NOC’s. Die plaatsen worden pas om 12 mei toegekend.

Als op 1 juni blijkt dat niet alle landen hun toegekende quota plaatsen gebruiken, wordt de lijst opnieuw berekend. Op 18 juli worden de vrijgekomen plaatsen toegekend.

De enige echte houvast voor Yuhan Tan was de kwalificatielijst. De race to Rio ranking is de beste graadmeter van je positie ten opzichte van de andere kandidaten.

Olympisch badminton in ‘t kort

Rio wordt de tweede en laatste deelname aan de Olympische Spelen voor Yuhan. Yuhan werd 2008 genomineerd voor Peking, maar botste toen op de strengere criteria in eigen land. In 2012 behaalde Yuhan Tan opnieuw de internationale criteria en werd hij afgevaardigd naar Londen. Hij werd er 33ste. Op 16 februari kondigde Yuhan aan dat Rio zijn laatste Spelen worden. Na Rio beëindigt Yuhan zijn internationale badmintoncarrière.

De reekshoofden voor de Olympische Spelen worden bepaald aan de hand van de BWF Ranking list 21 juli 2016. Voor de enkeldisciplines zijn dit maximaal 16 reekshoofden, oftewel 1 voor elke groep.

In de enkeldisciplines zullen 12 tot 16 groepen van 3 of 4 spelers samengesteld worden. Het definitief aantal groepen zal afhangen van het uiteindelijke aantal deelnemers. Alleen de eerste 2 spelers zijn zeker van hun groep. Nummer 1 wordt ingedeeld in groep A en nummer 2 wordt ingedeeld in groep P. Alle andere spelersplaatsen worden simpelweg geloot. Het lot zal dus bepalen met welk reekshoofd en andere speler(s) je wordt ingedeeld.

De groepsfase van Heren Enkel en Dames Enkel start op 11 augustus 2016. Na de groepsfase volgt een knock-out die start op maandag 15 augustus. De finales voor goud en brons voor Dames Enkel worden gespeeld op de voorlaatste competitiedag (19 augustus 2016). De mannen sluiten de Olympische Spelen af op zaterdag 20 august 2016.

In Rio is de standaard puntentelling van toepassing. Er werd gespeeld tot 21 punten, tenzij de stand 20-20 is. Dan wordt er verder gespeeld tot er een verschil is van 2 punten. Op 29-29 wordt het laatste punt gespeeld.

Countdown to Rio

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)