Interview Kiki To Man Kei – Zot Veel Vakantie met Kim Debrie

Ook in de zomer proberen we toch een klein beetje sportief te blijven. Met de tips van Sport Vlaanderen lukt ons dat voorlopig redelijk. Vandaag gaan we badmintonnen! Kiki To Man Kei, wat een heerlijke naam trouwens, goede morgen.

Goede morgen.

Welkom in de studio. En, eerst en vooral, de sport krijgt niet altijd voorrang: gelukkige verjaardag!

Dank u wel.

Mag ik vragen, Kiki, hoe oud jij vandaag wordt? Hoe jong?

Ik ben vierendertig geworden.

Ah kijk, fantastisch! In de fleur van je leven, zie je blinken hier. Ja Kiki, wel minder natuurlijk, dertien jaar geleden heb jij een ongeluk gehad. Je bent in een rolstoel gesukkeld daardoor, maar je hebt de moed niet opgegeven hé?

Nee, zeker niet. Ik ben inderdaad dertien jaar geleden verongelukt in een auto-ongeval. Ik ben aangereden door een andere auto eigenlijk. De chauffeur had wat te veel gedronken en door het rood gereden ook. Ik ben wel gekwetst ter hoogte van de wervelkolom level T12, en daardoor ben ik verlamd aan de onderste ledenmaten en zit ik sindsdien in een rolstoel.

Maar je bent zelfs beginnen sporten terug?

Ja, ik ben in 2013 beginnen sporten. In 2012 ben ik beginnen werken, en na een jaar dacht ik “alles loopt nu toch wel heel vlot en nu ga ik toch eens beginnen aan een nieuwe hobby”. Ook om mijn sociaal leven wat uit te breiden en dan dacht ik aan het sporten. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ik rolstoeltennis ging doen omdat ik nog getennist heb toen ik klein was. Maar ik ben toch verder beginnen kijken op internet naar het aanbod in België en Vlaanderen, wat dat ze nog hadden. En dan zag ik badminton staan en dacht ik: “dat ga ik toch wel eens even proberen”. Omdat dat ook een racketsport is en wat gelijkaardig is aan tennis. Maar ik dacht ik ga dat eens proberen en dan ben ik er eigenlijk direct verliefd op geworden en daar blijven hangen.

Ja, dikke pluim daarvoor! Maar het is geen pluim hé? Bij badminton, dat is een shuttle [lacht]. Ongelooflijk, 2013 ben je daar dan mee begonnen, heb je dat G-badminton ontdekt en zeven jaar later, Kiki, behoor jij tot de wereldtop?

Ja, tot de wereldtop. Nu ja, dat circuit is nu ook niet zo groot als bij de profs bij de valide. Ik ben in 2013 begonnen recreatief, het was ook nooit de bedoeling om internationaal te beginnen. Maar toch, na twee jaar – door meer te spelen en meer te trainen – ben ik toch overtuigd door mijn trainer van de club en nu ook onze nationale coach. Hij heeft mij overhaalt om internationaal te beginnen en zo ben ik in 2015 gestart en zit ik nu in de wereldtop.

Ja kei vlotjes zegt ze dat hier even [lacht], bij deze nog meer pluimen, nog meer shuttles op jouw hoed. Om zo goed te worden, Kiki, denk ik dat je wel heel veel moet trainen?

Ik train iets van een twintig uur per week nu.

Ook in de zomer? Dat is niet op vakantieritme dan?

Met de coronamaatregelen was het toch wel een beetje veranderd: met de lockdown in maart en april heb ik thuis gezeten. Thuis, echt, wat fysiek oefeningen etc. In mei zijn we wel terug stilletjes aan wat opgestart.

Ja natuurlijk, natuurlijk. Maar toch, en nu 300% gaan voor de kwalificatie voor de paralympische spelen denk ik?

Ja, dat is nu wel nog een beetje onzeker ook. De wedstrijden internationaal, de meeste zijn al afgelast dit najaar. Er is nog een laatste kwalificatietoernooi in Spanje. Dat zal plaatsvinden februari/maart volgend jaar, maar dat staat ook nog niet vast.

We kunnen tegenwoordig niet ver vooruit kijken, helaas, door al die coronamaatregelen. Nu, jij probeert ons aan het badmintonnen te krijgen, Kiki. Ik moet eerlijk zeggen, je maakt het ons niet gemakkelijk met die challenge.

Het is de coffee-cup challenge. Ik dacht van, ik heb toch tijdens de lockdown periode veel van die challenges gedaan en geprobeerd. Eén daarvan was de coffee-cup challenge: je serveert een shuttle in een koffietas. Ik heb het wat moeilijker gemaakt en geprobeerd om er drie te serveren in drie (verschillende) tassen.

Ja, dankjewel daarvoor [lacht]! In ieder geval, de aanhouder wint en maakt ook kans op zo een mooie familietent van Sport Vlaanderen. Eerst gewoon goed kijken naar jouw filmpje op onze website radio2.be en dan zelf ook gewoon filmen als je het probeert, en dat filmpje doorsturen via onze app. Wordt er nog gebadmintond op jouw verjaardag vandaag, Kiki?

Ja, vanavond nog!

Is het waar?

Ja zeker!

Geniet sowieso van jouw dag, Kiki To Man Kei, bedankt om langs te komen!

Dankjewel!