2021 European Mixed Team Championships (kwalificaties)

Vanaf 10 december is het Yonex Center te Aartselaar het podium voor de kwalificaties voor het European Mixed Teams Championships. In groep B zal onze Belgische selectie onder de deskundige leiding van Wouter Claes trachten de eindfase van dit EK te bereiken ten koste van Polen, Zwitserland en Rusland. Bepaald geen sinecure.

Deze kwalificaties worden beslecht in 6 verschillende speelsteden: naast Antwerpen zijn ook nog Milton Keynes (Engeland), Linz (Oostenrijk), Air sur la Lys (Frankrijk), Caldas da Rainha (Portugal) en Dessau (Duitsland) gastheer. De winnaars van deze kwalificaties plaatsen zich voor het hoofdevent met 8 teams in Vantaa (Finland), waar er zal gestreden worden om de Europese titel. Titelverdediger Denemarken en host Finland hebben hun ticket reeds te pakken.

Wat groep B betreft, lijkt het op voorhand duidelijk dat Rusland de torenhoge favoriet is om de eindfase van het EK te bereiken. Met toppers als Sozonov, Ivanov, Malkov, Kosetskaya, Bolotova en Davletova in de gelederen lijkt de bronzen medaille van 2019 in ieder geval gewapend om de strijd aan te binden met de Europese toplanden.

De andere confrontaties in deze poule kondigen zich echter evenwichtiger aan. De Belgische selectie, bestaande uit Lianne Tan, Maxime Moreels, Clara Lassaux, Elias Bracke, Lise Jaques, Julien Carraggi, Mare Van Britsom, Jona Van Nieuwkerke en Senne Houthoofd, wordt geenszins kansloos geacht tegen de Polen en de Zwitsers. Onze nationale ploeg bestaat dan ook uit een mooie mix van topsporters die hier een uitgelezen forum krijgen om hun olympische ambities kracht bij te zetten met het oog op Tokio 2021 en Parijs 2024.

Uitkijken wordt het alvast naar de negende officiële ontmoeting tussen speerpunt Lianne Tan en de Zwitserse Sabrina Jaquet. Hoewel beide dames in elkaars buurt bivakkeren op de wereldranglijst, leidt Lianne met 7-1 in de onderlinge confrontaties, dit echter vaak na een cliffhanger van jewelste in drie games.

Zal het thuisvoordeel een doorslaggevende invloed hebben op de prestaties van onze vaderlandse elite en zullen zij in staat blijken deze sterke landen het vuur aan de schenen te leggen? Dat is vooralsnog de grote vraag voor deze jonge selectie. Toeschouwers zullen wegens inmiddels welbekende redenen jammer genoeg niet welkom zijn in het Yonex Center, maar laat dat geen excuus zijn: de wedstrijden zullen wel te volgen zijn via de livestream van Badminton Europe.

Helger Van Werde