Organiseer je een sportevenement bij warm weer? Neem extra voorzorgsmaatregelen!
We zullen steeds vaker te maken krijgen met warm weer en hittegolven, en met de bijbehorende hoge ozonconcentraties in de lucht. Zowel hitte als ozon kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
Kinderen, ouderen en chronisch zieken behoren tot de risicogroepen, maar ook gezonde volwassen mensen kunnen last krijgen, en dan vooral wanneer ze grote inspanningen leveren.
Als je een sportevenement organiseert, hou je best rekening met enkele aandachtspunten van sporten bij warm weer. Hou op warme dagen het weerbericht in de gaten. Via de openbare televisie, radio of sociale media wordt een waarschuwing gegeven als er een hittegolf aankomt, of als een verhoogd gehalte aan ozon gemeten of verwacht wordt. Draag zorg voor je leden, je toeschouwers, je deelnemers, want iedereen kan gevoelig zijn aan hitte en ozon.
Enkele tips voor organisatoren
- Informeer je publiek en/of je leden over de gezondheidsrisico’s en de mogelijke maatregelen;
- Verleg inspannende activiteiten naar koelere dagen of naar koelere perioden van de dag. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds laat is er ook minder ozon in de lucht. Vóór 11 uur of na 22 uur zijn de veiligste uren van de dag;
- Voorzie een alternatief – minder inspannend – programma voor hete dagen. Verplaats de geplande activiteiten bijvoorbeeld naar een (koele) binnenruimte. Binnen is er minder ozon;
- Zorg voor een voldoende voorraad drinken. Op hete dagen is het aan te bevelen om gratis, extra drinkwater te voorzien;
- Zorg voor voldoende afkoeling: schaduwrijke plekken, parasols, petjes, voldoende koeling bij activiteiten in een gebouw of tent, verkoeling door airconditioning en/of door water te versproeien (douches, tuinslang, …);
- Denk eraan dat sporters met astma, hartziekten en/of andere gezondheidsproblemen extra gevoelig zijn voor ozon en/of hitte;
- Hou er rekening mee dat alcohol en bepaalde (genees)middelen de effecten van ozon en hitte kunnen versterken;
- Denk tijdens sportieve evenementen ook aan het publiek;
- Vergeet de mensen in de wachtrij niet;
- Pas het menu aan naar licht verteerbare voeding. Als je een zware maaltijd moet verteren, zal je lichaamstemperatuur extra stijgen. Let er ook op het voedsel koel te bewaren om bederf tegen te gaan.
Meer informatie?
In het kader van de campagne ‘warme dagen’ en het Vlaamse warmteactieplan wil het Agentschap Zorg en Gezondheid jou oproepen om tijdens warme dagen extra aandacht te besteden aan kwetsbare groepen. Ook sporters en organisatoren van sportevenementen houden best rekening met enkele aandachtspunten. Sport Vlaanderen en Zorg en Gezondheid vragen alle sportactoren (organisatoren van sportactiviteiten en sportkampen, sportbegeleiders, sportclubs…) de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om de gezondheidsklachten van hittegolven en ozonpieken te beperken en om indien nodig efficiënt te kunnen optreden.
SKA (Vereniging van Sport en Keuringsartsen) stelde een infographic samen om mensen aan te zetten tot gezond sporten bij warm weer.
Wil je meer info over het ozongehalte in de lucht, dan kan je terecht bij de intergewestelijke cel voor leefmilieu: www.irceline.be (Twitter: @SMOG_BE).
Voor het weerbericht of waarschuwingen kan je bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) aankloppen: www.meteo.be.