2021 European Mixed Team Championships (kwalificaties)

In groep B van de kwalificaties voor het European Mixed Teams Championships is gastland België erin geslaagd de taaie Zwitsers opzij te zetten. Na enkele spannende wedstrijden wisten de “Red Shuttles” zich na de eerste speeldag op een gedeelde eerste plaats te nestelen. Topfavoriet Rusland nam eerder al met duidelijke 5–0 cijfers afstand van Polen.

In de openingswedstrijd holden Lise Jaques en Jona Van Nieuwkerke tegen Tobias Kuenzi en Jenjira Stadelmann achter de feiten aan. Na verlies in het openingsgame waren ze aanvankelijk ook in het tweede bedrijf op achtervolgen aangewezen. Na een 11-7 achterstand in vond ons sterkste mixkoppel echter die broodnodige zesde versnelling: ondanks enkele hachelijke momenten wisten ze alsnog game 2 binnen te rijven. Deze mentale dreun kwamen de Zwitsers niet meer te boven en Van Nieuwkerke en Jaques stoomden door naar overtuigende 21-14 cijfers in de beslisser. Een erg belangrijke voorsprong prijkte op het scorebord.

Onze nationale nummer 1, Maxime Moreels, was op papier duidelijk de favoriet in zijn wedstrijd tegen Kirchmayer. In de onderlinge confrontaties leidde Moreels met 2-0 en ook op de wereldranking bekleedt onze landgenoot een hogere positie. Dat was er aanvankelijk ook aan te merken. Moreels bleek geen last te hebben van de zenuwen en liet de Zwitser geen kans in het eerste game (21-14). Kirchmayer knokte zich echter opnieuw in de match en pakte game 2 met de kleinste marge (21-19). Het surplus aan klasse manifesteerde zich echter in het beslissende game, waarin de Belg opnieuw het commando overnam en Christian Kirchmayer alle hoeken van het veld liet zien. België op een mooie 2-0 voorsprong.

Deze tussenstand bracht speerpunt Lianne Tan in de positie om de ontmoeting na drie wedstrijden reeds te beslechten, en dat deed onze recordkampioene met verve. Sabrina Jaquet, een oerdegelijke speelster waarmee Tan al talloze veldslagen uitvocht (en meestal aan het langste eind trok), wist vandaag echter geen vuist te maken: na 37 minuten sloeg Lianne met dominant badminton een onoverbrugbare. Jaquet werd terug naar het land der Toblerone gestuurd met een duidelijke 21-13 en 21-14.

Kuenzi en Müller wisten in het heren dubbelspel de eer nog te redden voor de Helvetiërs door Jona Van Nieuwkerke en Julien Carraggi te kloppen na twee gelijkopgaande games. Ten slotte maakte de piepjonge Mare Van Britsom nog haar debuut aan de zijde van Lise Jaques tegen Jaquet en Stadelmann. Ondanks stevig weerwerk moesten onze dames toch de duimen leggen voor het meer geroutineerde Zwitserse koppel.

Hun start heeft onze nationale badmintontrots dus geenszins gemist door deze essentiële zege. Het wordt vrijdag vooral uitkijken naar wat deze ploeg in de pap te brokken heeft tegen de ijzersterke Russen. Zullen ze hun kwalificatiekansen voor het EK in Finland gaaf houden? Kan het thuisvoordeel een eventuele stunt inspireren? Het wordt in ieder geval een uitgelezen kans voor het team om zich te meten met de absolute Europese top.

Helger Van Werde