interview met Julien Nys
Badminton Vlaanderen sprak kort met Julien Nys, sinds kort mag hij zich echter BWF accredited referee noemen. Wat dat precies wil zeggen, kom je hieronder te weten. Julien was in Kuala Lumpur, Maleisië op het hoofdkwartier van Badminton World Federation te gast om de cursus te volgen, samen met enkele andere kandidaten. Dat hij het er uitmuntend vanaf bracht, dat wisten we reeds. Julien Nys een is voor de meesten een gekende naam, maar we stellen hem graag nog even kort voor!
Julien Nys is 56 jaar oud en woonachtig te Zonhoven. Hij is vooral als vrijwilliger actief in het badminton en dit als referee, trainer, bestuurder bij Badminton Limburg -en Hebad, Special Olympics en nog zoveel meer. Daarnaast reist Julien heel graag, is hij een fervent fietser en leest hij al eens graag. Al is dat naar eigen zeggen de laatste tijd voornamelijk reglementen.
Dag Julien, eerst en vooral proficiat met je BWF accredited referee! Wat wil dit nu exact zeggen?
‘Een BWF accredited referee kan aangeduid worden om tornooien te leiden die onder de verantwoordelijkheid van BWF vallen.’
Voor de leken onder ons, leg ons eens uit wat een BWF accredited referee doet.
‘Een referee, op welk niveau dan ook, is de verantwoordelijke voor de organisatie van een tornooi, hij/zij staat de organisatoren bij en kijkt erop toe dat alle reglementen worden nageleefd.’
Wanneer heb je beslist dat je referee wou worden? Is dit iets dat je altijd al willen doen hebt?
‘Ik ben eerder toevallig referee geworden. Er was in Limburg een tekort aan referees en aangezien ik ervaring had als organisator van tornooien en als wedstrijdleider werd gevraagd of ik het zag zitten om referee te worden. Zo is de bal aan het rollen geraakt.’
Heb je een groot voorbeeld als referee, iemand waar je naar opkijkt?
In België is dat Marcel Pierloot, die vanaf het begin mijn mentor is geweest en waar ik nog steeds terecht kan als ik vragen heb. Internationaal heb ik een zeer goed voorbeeld gehad aan Carsten Koch, een BWF certificated referee, waarmee ik enkele jaren heb samengewerkt op de Yonex Belgian International.
“We zien wel wat er uit de bus komt, maar het is een droom om eens referee te zijn in Azië.”
Welke tornooien staan nog op de planning voor 2019?
‘Het EK U17 (team & individueel) in Gniezo – Polen, de Yonex Belgian International en de Portuguese Junior in Caldas da Reina.’
Zijn er enkele grote tornooien/kampioenschappen waar je deel van zal uitmaken?
‘We zien wel wat er uit de bus komt, maar het is een droom om eens referee te zijn in Azië.’
Zou je graag eens referee zijn op een wereldkampioenschap of zou je graag naar de Olympische Spelen willen gaan?
Om op het allerhoogste niveau referee te mogen zijn, moet je nog een stap hoger op de ladder (BWF certificated) en dat is moeilijk haalbaar gezien mijn leeftijd (een internationale referee moeten op pensioen op 65).
Welke uitdagingen heb je nog in het vizier in de toekomst?
Ik ben in juni naar Dublin geweest als trainee-referee op de Irisch Para-badminton International. BWF para-badminton referee en/of technical delegate lijkt me ook iets wat ik graag wil doen.
Alvast bedankt voor dit kort interview en veel succes met het verdere verloop van je carrière!
Ik wil langs deze weg toch wel iedereen bedanken die mij in het traject naar BWF accredited referee heeft gesteund en begeleid. Met speciale dank aan Bert Vanhorenbeek die mij als eerste heeft laten kennismaken met het internationale gebeuren!