Club in de kijker: Rijkerack BC

Badmintonclub Rijkerack uit Rijkevorsel viert feest. De club bestaat 30 jaar en dat kan niet onopgemerkt voorbij gaan. De sportvereniging heeft zowel jeugdleden als senioren in haar rangen. Een deel speelt recreatief, anderen nemen deel aan een competitie. Gazet van Antwerpen sprak met het bestuur over het ontstaan, de werking en de toekomstplannen van de club. Enkele jongeren vertellen waarom ze uit het ruime aanbod van sportmogelijkheden voor badminton hebben gekozen.

“oudste speler is 74 jaar.”

GVA

Rijkerack wil badminton nog meer in de kijker zetten

In sporthal De Valk wordt vier dagen per week badminton gespeeld. Bij Rijkerack staat spelplezier voorop en kan iedereen zich ontwikkelen naar zijn of haar badmintonniveau. Het bestuur wil de trend van het dalend aantal leden een halt toeroepen.

De clubkleuren waren dertig jaar geleden blauw en wit. Nu zijn ze net als bij voetbalclub KFC Zwarte Leeuw geel en zwart. “We hebben een negentigtal leden”, vertelt voorzitter Dave Verbaeten. “Daarvan vormen er ongeveer 25 de groep met spelers jonger dan 12 jaar. Bij de senioren zijn het voornamelijk recreatieve spelers, maar we hebben ook heel wat leden die competitie spelen. Ons ledenaantal gaat in dalende lijn. We hebben er ooit 130 gehad maar we doen inspanningen om onze sport meer in de kijker te zetten. We rekruteren ook uit buurtgemeente Oostmalle, omdat daar geen badmintonclub is. Met Roel Van Heuckelom is er een trainer aangeworven die tot de top van België behoort. De bedoeling is dat hij de jeugdspelers sterker kan maken, zodat ze gemakkelijker doorgroeien. Daarnaast geeft Roel ook les aan de andere trainers.” Van Heuckelom is aan zijn derde jaar bij Rijkerack bezig. “Ik wil enerzijds andere trainers opleiden en de jeugdspelers zowel technisch als tactisch beter maken. Het belangrijkste is dat de jongeren het plezant vinden om naar hier te komen en ze warm te maken voor de sport. Ze hebben heel wat andere mogelijkheden om hun vrije tijd op te vullen, zowel sportief als op de Playstation.” Rijkerack ontving een Pluslabel voor de kwaliteit van de jeugdwerking.

Oprichter speelt nog competitie

Zonder Ludo Ooms (66) zou Rijkerack geen dertigjarig bestaan kunnen vieren. De voormalige medezaakvoerder van Bouwwerken Ooms heeft de sportclub uit de grond gestampt.

Het is dankzij het toenmalige Bloso, dat nu Sport Vlaanderen heet, dat Ludo de badmintonmicrobe te pakken kreeg. “Ik zat veel aan mijn bureau en merkte dat mijn conditie achteruitging”, vertelt Ludo Ooms. “Dat kwam ook omdat ik nog nooit aan sport had gedaan. Bij Bloso heb ik een initiatie badminton gevolgd. Na de eerste les was ik zo stijf dat ik een week lang amper heb kunnen stappen. Maar de badmintonsport sprak me wel aan. Omdat er in Rijkevorsel nog geen club was waar ik kon spelen, heb ik er zelf een opgericht. De naam was snel gevonden, het is een samenvoeging van de eerste letters van Rijkevorsel en racket. Sporthal De Valk was er toen nog niet. Daarom hebben we eerst in Oostmalle gespeeld en getraind. Op financieel gebied was de start niet gemakkelijk, maar we hebben met het toenmalige bestuur doorgezet.”

Chauffeur

Bouwwerken Ooms is nog steeds hoofdsponsor van Rijkerack. Ludo heeft het bestuur aan anderen overgelaten. “Ik heb 25 jaar in het bestuur van de club gezeten. De vereniging is altijd financieel gezond geweest, want anders red je het niet. Dat Rijkerack intussen dertig jaar bestaat, maakt me wel trots. Hopelijk blijft de vereniging nog lang bestaan. Ik speel nog altijd in de seniorencompetitie. Meestal verlies ik mijn wedstrijden, maar ik mag mee omdat ik vaak de chauffeur ben”, zegt Ludo al lachend.

“De belangstelling voor ons tornooi gaat in stijgende lijn, terwijl die bij heel wat andere clubs in de provincie daalt.”

Dave Verbaeten

Kampioenen

Rijkerack is niet de grootste badmintonclub van het land, maar doet het best goed. “Op competitieniveau behoren we tot de middenmoot in België”, legt Dave Verbaeten uit. “Een aantal leden speelt op het niveau B1 en B2. Verder hebben ze al enkele provinciale Kampioenen gehad. De jeugdspelers kunnen van competities proeven door aan jeugdtornooien deel te nemen. Vorig weekend zijn een tiental spelers met entourage een tornooi gaan spelen. Elke jaar in maart organiseren we zelf een tornooi. Dan liggen er badmintonmatten op de vloer van de sporthal. De belangstelling voor ons tornooi gaat in stijgende lijn, terwijl die bij heel wat andere clubs in de provincie daalt. Daar zijn we blij om, want het evenement is het uithangbord van onze club. Een nadeel is dat Rijkerack geen scheidsrechter in de rangen heeft. Badminton Vlaanderen heeft liefst dat er op elk tornooi een scheidsrechter aanwezig is.”

 

Vriendinnen

Dat badminton een sport is voor jong en oud, bewijzen de leeftijden van onze leden. De oudste speler is 74 jaar. Jarno Rombouts (12) en Jesse Daneels (10) behoren tot de jongsten. “Wij zijn begonnen toen we 7 jaar waren”, zegt Jesse. “Mijn broer speelt badminton en daarom wilde ik dat ook eens proberen. Ik vond het plezant en ik ben lid geworden. Jarno en ik zitten in dezelfde ploeg.” “Bij mij is het begonnen door badminton te spelen toen we op vakantie waren,” vertelt Jarno. “Het beviel me zo goed dat ik me daarna bij Rijkerack heb ingeschreven. Ik vond het spannend toen ik voor de eerste keer aan een tornooi mocht meedoen.” De mannelijke leden zijn in de meerderheid, maar het is niet dat meisjes een zeldzaamheid zijn op het speelveld. Stien Vangenechten (15) en Nele van Braband (16) staan allebei hun mannetje. “Mijn moeder en mijn broer speelden badminton en via hen heb ik zes jaar geleden ook de stap gezet”, vertelt Nele. “Het is een sport die niet veel mensen doen, maar ik speel het heel graag. De sfeer in de groep is heel goed.”
“Je speelt samen met enkele vriendinnen en dat maakt het voor mij een fijne sport”, vult Stien aan. “Ik ben ongeveer samen met Nele gestart een jaar of vier geleden.”
In de parochiezaal in Sint-Jozef Rijkevorsel hebben feestelijkheden plaatsgevonden voor het dertigjarig bestaan. “We geven elk jaar een ledenfeest, maar deze keer moest het iets speciaal zijn”, zegt Dave Verbaeten. “Alle spelers en oud-spelers zijn uitgenodigd, net als het eerste bestuur van de club. Het feestcomité heeft gekozen om er een casino-avond van te maken. De aanwezigen kunnen poker spelen en er staat een roulette. We beginnen met een receptie, een dj draait muziek tot in de vroege uren. Het is een goede gelegenheid om ons te tonen aan iedereen die vroeger en nu bij Rijkerack is geweest. We proberen de ouders van de jeugd en de recreanten ook te betrekken in het bestuur van de club. De infrastructuur van de sporthal De Valk is sinds de aankoop door de gemeente opgeknapt. De kleedkamers en het sanitair zijn vernieuwd, wat een hele verbetering is. Het kan alleen maar helpen om de club op een positieve en gezonde manier verder uit te bouwen. Meer leden aanwerveren, blijft het streven.”
Wie interesse heeft, kan drie lessen gratis komen meetrainen.

 

© Gazet van Antwerpen