Yonex Belgian International 2018

Vanaf woensdag 12 september is het weer zover: de Leuvense Sportoase maakt zich op voor alweer de 14de editie van Vlaanderens meest prestigieuze event, de Yonex Belgian International. Het belooft traditiegetrouw spektakel op te leveren met een bont gezelschap aan deelnemers uit de vier windstreken. En dat mag u gerust letterlijk nemen, met badmintonners afkomstig uit o.a. Brazilië, Chinees Taipei, de Verenigde Staten, Jamaïca en Maleisië. Allen zullen ze strijden om de felbegeerde titel om op die manier in de voetsporen te treden van bijvoorbeeld Kento Momota, de regerende wereldkampioen en de winnaar van vorig jaar.

Heren enkel

In het enkelspel wist de organisatie alvast een mooie naam te strikken in de figuur van Ygor Coelho. Deze 22-jarige Braziliaan (BWF nr.38) geldt als de beste speler van zijn continent en lijkt de topfavoriet om zijn naam op de erelijst bij te schrijven onder die van Momota na zijn legendarische passage in 2017. Het meeste concurrentie lijkt te zullen komen uit Spaanse hoek. Drievoudig Olympiër en winnaar van de European Games in 2015 Pablo Abian (BWF nr.47) moet zeker in staat worden geacht voor een droomfinale te kunnen zorgen. Met ook nog namen zoals Malkov, Penty en toptalent Toma Junior Popov op de tabellen belooft het alvast een mooie strijd te worden. Benieuwd wat onze nationale nr.1 Maxime Moreels tegen al dat geweld vermag. Hij mag de debatten openen tegen het Indische 5de reekshoofd, Subhankar Dey. Niet bepaald een gunstige loting dus. In de kwalificaties is het uitkijken naar de prestaties van onze Belgen. Met Jurgen Voet, Tijl Dewit, Birger Abts, Erik Jr. Timmerman, Joachim Cansse, Sander De Decker, Adrien Slegers, Robby Bronselaer en Elias Bracke zijn ze alvast in groten getale aanwezig. Bekijk de loting hier.

Dames enkel

Bij de dames lijkt eerste reekshoofd en titelverdedigster Beatriz Corrales (BWF nr.31) de te kloppen vrouw. Ze zal er zeker op gebrand zijn haar prestatie van vorig jaar te evenaren, toen ze de finale cadeau kreeg na de gedwongen opgave van Qi Xuefei. Op de hoofdtabel vinden we tevens onze sterkste Belgische dame, Lianne Tan, terug. Eigenlijk hunkert het publiek naar een topprestatie van Lianne, die zeker de potentie heeft ver te gaan tijdens dit thuistornooi! In de onderste tabelhelft mag er wat verwacht worden van het Canadese 2de reekshoofd en allrounder Rachel Honderich (BWF nr.43) en van de Nederlandse Soraya De Visch Eijbergen, die steevast van de partij is in Leuven. In de kwalificaties vinden we ook nog Presence Beelen terug, die van wal mag steken tegen een Nederlandse (Chloe Mayer). Bekijk de loting hier.

Heren Dubbel

Na het badmintonpensioen van Matijs Dierickx is de hele Belgische badmintonwereld uitermate benieuwd naar de prestaties van de nieuwbakken Leuvense tandem Golinski – Bracke. Hen wordt meteen al een stevige Deense hap voorgeschoteld: Bay – Mikkelsen. Mochten ze winnend de arena in de eerste ronde verlaten, mogen ze de degens kruisen met de topfavorieten, het eerste reekshoofd uit Nederland, Arends – Jille. Geen hapklare brok uiteraard, maar met de ervaring van Freek en het jeugdig enthousiasme van Elias hoopt de Sportoase uiteraard op een stunt. Ook van Thom Gicquel en Ronan Labar mag het een en het ander verwacht worden. Onderaan in de tabel staan de Schotten Dunn en Hall als tweede reekshoofd ingeschat. Benieuwd of zij deze status zullen kunnen waarmaken. We volgen in de kwalificaties ten slotte met argusogen de prestaties van Lawrence De Pauw en Stijn Lenaerts. Zij zullen het woensdag opnemen tegen de Engelse combinatie Rose – Leung. Bekijk de loting hier.

Dames dubbel

Het meest kansrijk op Belgisch succes tijdens dit tornooi achten wij het rijzende duo Flore Vandenhoucke – Lise Jaques. Na ongetwijfeld vertrouwen getankt te hebben door de tweede ronde te bereiken tijdens de wereldkampioenschappen in Nanjing, timmeren beide dames gestaag verder aan hun internationale carrière. In hun tweede ronde (ze hebben een bye in ronde 1) wacht er een Zweeds (Karlsson-Magnusson) of een Engels koppel (Hopton-Williams). Niet onoverkomelijk in een ongetwijfeld kolkende arena. De twee topreekshoofden tijdens dit tornooi zijn echter zuiderburen: zowel Lefel – Tran als Delrue – Palermo bevinden zich nog een stukje hoger op de wereldranking. Verder is het ook uitkijken naar de verliezende finalisten van vorig jaar, Jille – Van Der Aar. Bekijk de loting hier.

Gemengd Dubbel

In deze laatste discipline wordt er zeker en vast uitgekeken naar een erg interessante Belgische confrontatie in de kwalificaties. Freek Golinski zal immers, geflankeerd door de Russische Perminova, de strijd aanbinden met Flore Vandenhoucke en haar partner, de Duitser Jan Colin Völker. Een echte kwalikraker lijkt ons dat! Geen kwalificaties daarentegen voor Lise Jaques, zij staat met haar Engelse kompaan Max Flynn rechtstreeks op de hoofdtabel. Zij nemen het op tegen Tran – Kersaudy uit Frankrijk. Benieuwd of ook deze Fransen de bus zullen parkeren. Titelverdedigers Jacco Arends en Selena Piek hebben duidelijk iets met Leuven en komen voor niets minder dan de titel naar de Vlaams-Brabantse hoofdstad. De belangrijkste uitdagers lijken 3de reekshoofd Mairs – Moore, de Fransen Delrue – Gicquel en het 2de reekshoofd uit Denemarken, Mikkelsen – Surrow. Bekijk de loting hier.
Badmintonminnend België kan weer beginnen aftellen naar een van de mooiste evenementen van het jaar. Door de seizoenen heen is de organisatie erin geslaagd een sterke reputatie uit te bouwen. Een prachtige accommodatie gecombineerd met een strak schema, uiterst gemotiveerde vrijwilligers en uitstekende faciliteiten zorgen ervoor dat er telkens weer stevige namen op dit event afkomen. We zijn alvast benieuwd welke toekomstige kampioen er nu weer werd gestrikt… Game on!     Helger Van Werde