Yonex Belgian International 2018: kwalificaties

Traditiegetrouw kruisen op de eerste dag van de YBI enkele lokale helden de degens met internationale spelers om hun eigen niveau in te schatten. Het spreekt voor zich dat we de Belgische prestaties even onder de microscoop plaatsten… We werden in ieder geval getrakteerd op enkele fraaie prestaties!

Heren dubbel

De ervaren tandem De Pauw-Lenaerts zorgde alvast voor een uitstekend gevoel in de Sportoase door zich in de vroege namiddag te plaatsen voor de hoofdtabel. We namen Brexitgewijs afscheid van het Britse koppel Leung-Rose. Stijn en Lawrence stuurden de eilandbewoners zonder pardon terug richting Albion met een afgetekende 21-12 en 21-17. Een meer dan fraaie start. Ook de eerste ronde (tegen de Russen Kamyshenkov en Serpionov) lijkt geen onmogelijke opgave. Heel Leuven zal op donderdag ongetwijfeld als één man achter onze jongens staan.

Gemengd dubbel

Ook Flore Vandenhoucke wist zich te plaatsen voor de eindfase van dit tornooi. Aan de zijde van de ijzersterke Jan Colin Völker werd in de laatste kwalificatieronde een Duits koppel met weinig mededogen van baan 2 geveegd. In de eerste ronde had sterke Flore nog overuren moeten kloppen tegen Freek Golinski en Natalia Perminova, maar na drie boeiende sets wist ze met haar partner toch deze burenstrijd in haar voordeel te beslechten. Benieuwd waartoe ze in staat is op de hoofdtabel…

Dames enkel

Slechts 1 Belgische dame betrad vandaag de arena in de hoop Lianne Tan te vervoegen op de main draw, en dat was Presence Beelen. Ze etaleerde flarden van haar klasse in de eerste set tegen de Nederlandse Meyer, maar diende uiteindelijk na verlengingen de duimen te leggen. In de tweede set was het verschil toch wel groter en zat een derde set er eigenlijk nooit echt in.

Heren enkel

In het heren enkelspel wist uiteindelijk geen enkele van onze aanwezige Belgen zich te plaatsen, maar toch wensen we de nadruk te leggen op enkele markante prestaties van onze landgenoten. Zo hield Tijl Dewit in de tweede ronde (de eerste ronde had hij een bye) gedurende een klein uur de Indiër Kaag aan de praat in drie bloedstollende sets. Na een riante voorsprong in de eerste set nog uit handen gegeven te hebben, wist Tijl alsnog de tweede set binnen te rijven. Een iets te hoge foutenlast en een onwaarschijnlijk sterke defensie van Kaag kostten Dewit uiteindelijk de kop, maar dit was in ieder geval een prestatie om veel moed uit te putten. Ook Adrien Slegers, Robby Bronselaer, Sander De Decker en Jurgen Voet wisten de tweede ronde te bereiken en zich zo te onderscheiden. Zij deden dit allen met een degelijke reguliere overwinning. Daarna moesten zij echter de wet van de sterkste ondergaan en verloren ze met duidelijke cijfers van respectievelijk Magee (Ierland), Christophersen (Denemarken), Kral (Tsjechië) en Lü (eveneens Denemarken). Op Magee na plaatsten al deze spelers zich voor de eindfase, dat zegt genoeg over hun sterkte. De eerste ronde was reeds het eindstation voor de overige spelers. Elias Bracke vocht voor wat hij waard was tegen een stevige IJslander (het kan niet elke dag 0-3 zijn, zeker?) maar moest de duimen leggen na een onderhoudende match. Voor spektakel zorgde Birger Abts in zijn wedstrijd tegen de Sloveen Ivanic, het zesde reekshoofd. Birger domineerde nog in set 1, maar langzaam kantelde het wedstrijdbeeld… Het was echter zeker genieten geblazen tijdens de talrijke oneindige slagenwisselingen die van deze ontmoeting een echte fysieke slijtageslag maakten. Eric Jr. Timmerman en Joachim Cansse ten slotte waren een maatje te klein voor de Duitser Weisskirchen en de Nederlander Nick Fransman.
  Helger Van Werde