Na een Olympiade wordt steevast een nieuwe cyclus aangegaan. Gevestigde waarden geven de fakkel door, nieuwe combo’s ontspruiten en voor jonge verse talenten is de tijd rijp om (misschien nu meteen) te ontbolsteren. Vanuit de hele wereld wordt naar Leuven afgereisd. Naast stevige vertegenwoordiging uit Europa en Azië zijn ook de continenten Afrika, Noord- en Zuid-Amerika representant. Met een handvol Olympische atleten is het meteen duidelijk dat een hoog animogehalte andermaal verzekerd is. Kortom, Leuven schotelt een deelnemerspalet voor met een wel bijzonder en interessant kleurrijk pigment.

Heren Enkel 

De afwezigheid van topreekshoofd Pablo Abian buiten beschouwing gelaten, is het opvallend dat de vier hoogst geplaatste heren actief waren op de Spelen in Rio. Met Raul Must uit Estland, voormalig vice-Europees kampioen Henri Hurskainen uit Zweden en de Braziliaanse held Ygor Coelho De Oliveira, wordt het vast smullen op en langs de courts in de Sportoase. De Fransen Corvee, Claerbout en Rouxel zullen samen met Indiër Anand Pawar voor het nodige tegenwerk zorgen. Het is meer dan ooit uitkijken wat Maxime Moreels kan bewerkstelligen tegen sterke jongens als Senguin en eventueel Pawar of Meijs. Met nog acht Belgische kwalificatiespelers mag er hoop zijn op meerdere invullingen op de hoofdtabel.

Dames Enkel

Als we over jonge leeuwinnen spreken, is Moe Araki er zo eentje. De jonge Japanse is in de tabelorde de eerste opponent van onze tweevoudige Olympiër Lianne Tan. In april wist Araki in een eerste onderonsje aan het langste eind te trekken, maar met de nodige ruggensteun wordt de Belgische zegepraal nagestreefd. Instinctief is het zo klaar als een klontje dat de kolossale Scandinavische vertegenwoordiging er is om te oogsten. Met de Finse Mikkela en voorts Rohde, Poulsen, de nog steeds jonge Blichfeldt, Jakobsen en Holmboe Dahl is Lianne Tan omringd door een imposant Deens blok. De uitschieter bij de dames blijft bovenal Maria Ulitina. De Oekraïense schaarde zich op de Olympische Spelen bij de laatste zestien, nadat ze in de groepsfase met onder anderen wereldtopper Saina Nehwal afrekende. Ulitina gaat als hoogst geplaatste van start en kan bij herhaling hoge ogen gooien. 

Heren Dubbel 

Matijs Dierickx en Freek Golinski voeren niet alleen ons land aan, maar ook de dubbelreeks. Er mag evenwel niet blindgestaard worden op hun status. De lijstaanvoerders zijn vrijgeloot maar krijgen wellicht meteen Lu Ching Yao en Yang Po Han uit Chinese Taipei voorgeschoteld. Duimen voor Belgische hoogdagen en vooralsnog van een glansprestatie uitgaan. Voorts wordt het uitkijken naar onze buren. De Fransen brengen met Ronan Labar en Gaetan Mittelheisser een niet te miskennen Europees nieuwgevormd topduo op de mat.

Dames Dubbel 

Net als in het dames enkel is de algehele Scandinavische vertegenwoordiging groot favoriet. Naast het pak Deense dames is de Zweedse Emma Wengberg de meest ronkende naam. Met de negen jaar jongere Clara Nistad wordt de combinatie van eerste reekshoofd gevormd. In deze discipline wordt het vooral uitkijken wie na het bereiken van de eindfase ook later op het seizoen kan doorzetten.

Gemengd Dubbel 

Op twee Indische duo’s na is de hoofdtabel opmerkelijk geheel Europees getint. Kersaudy en Palermo voeren de tabel aan. De meest opvallende deelname is evenwel die van hun landgenoten Ronan Labar (BWF 20 in 2015) en Audrey Fontaine (BWF 27 in 2013). Hun tornooi start in de kwalificaties. De Franse afvaardiging behoort zeker tot het kransje favorieten. Verder is het hoegenaamd het bekijken waard welke Denen flitsend zullen uithalen. Hoe dan ook blijft het reikhalzend uitkijken of Golinski – Vandenhoucke en Bracke – Jacques erin slagen om een stekje op de hoofdtabel te versieren. Leuven, laat uw patriottisch gevoel de vrije loop!