De eerste woensdag van de YBI is traditiegetrouw een verhitte strijd om die laatste felbegeerde tickets voor de hoofdtabel te bemachtigen… We overlopen even de belangrijkste uitslagen en prestaties, met uiteraard wat extra aandacht voor de verwezenlijkingen van onze nationale toppers. Net als jullie waren we immers erg benieuwd naar de progressie van bepaalde spelers… Game on!
Heren enkel
Twee heren die we met argusogen in de gaten houden, zijn toptalenten Julien Carraggi en Elias Bracke (die in Leuven telkens weer een thuiswedstrijd speelt). Na een bye in de eerste ronde, nam Elias het op tegen de solide Turk Calisir. Met het torenhoge tempo van Bracke wist Calisir in het eerste bedrijf geen raad. In het tweede game vierde onze golden boy de teugels een tikje, waardoor de jonge Turk zich in de match knokte. Elias keek zelfs tegen een 15-19 achterstand aan, maar rechtte toen de rug, toonde het karakter van een kampioen-in-spe met enkele indrukwekkende smashes en wist het pleit alsnog in twee games te beslechten. In de derde en laatste kwalificatieronde bleek echter 7de reekshoofd Rusev uit Bulgarije te sterk. Spijtig maar hoopgevend.
Ook Julien Carraggi knokte zichzelf tot in de finale van de kwalificaties. In de eerste ronde wist Carraggi zich te ontdoen van de Est Laani in straight games. Daarna wachtte echter een taaiere klant in de vorm van Soren Hald. Deze Deen liet in de eerste ronde Marijn Put de wet van de sterkste ondergaan, nochtans een van de sterkste spelers van de Belgische elite. Tijdens het eerste game wist Julien aanvankelijk meer dan gelijke tred te houden (bij de interval was het 11-10 voor onze landgenoot), maar sterke Soren wist toch het eerste game te pakken met 21-15. Daarna volgde echter een staaltje van karaktervol, ijzersterk en tactisch uitgekiend badminton. De Deen had geen antwoord meer op het gevarieerde slagenarsenaal van Julien… Een memorabele overwinning voor zijn thuispubliek, zoveel is zeker.
“Julien Carraggi liet alvast zien dat hij ijswater door de aders heeft vloeien.”
Afsluiten mocht Julien doen tegen nog een Deen, Jonas Jaeger, die net als Carraggi al een fameuze driesetter achter de kiezen had. De allerlaatste match op woensdag, dat moet toch enige spanning meebrengen, zou je zo denken? Julien Carraggi liet alvast zien dat hij ijswater door de aders heeft vloeien: na een gelijkopgaand game wist hij tijdig een kloofje te slaan. 21-17. De overwinning in de kwalificaties lonkte nu, en dit leek vleugels te geven: binnen een mum van tijd snelde Carraggi naar een afgetekende voorsprong en keek hij geen seconde meer om. Na nog geen halfuur spelen, mepte hij de Deen steenkoud tegen het canvas. Een dikke proficiat, Julien, badmintonminnend België is apetrots op jou!
Er vielen echter nog enkele opvallende overwinningen te noteren bij de Belgen. Zo nam Jurgen Voet in de eerste ronde vlot afstand van een Zwitser (Zbinden). Daarna volgde een spannende match tegen de Oostenrijker Seiwald, maar ondanks het feit dat Voet speltechnisch niet de mindere was en zeker in de eerste set kansen had, moest hij toch het onderspit delven tegen deze Ivan Drago lookalike (die uiteindelijk de hoofdtabel zou halen). Ook Sander De Decker toonde veel kwaliteit tijdens zijn eerste match tegen Oliver Schmidt: een afgetekende overwinning, dat maakten de cijfers kristalhelder. In de tweede ronde toonde De Decker ook vlagen van klasse, maar uiteindelijk moest hij zijn meerdere erkennen in 8ste reekshoofd Schaendler.
De overige Belgen (Claeyé, Put, Houthoofd, Slegers, Lekens, Dewit, Bronselaer en Rosius) moesten het hoofd reeds buigen in de eerste ronde, maar het moet gezegd worden dat de kwaliteit van de tegenstand ook wel erg groot was. Zo moest Bronselaer het meteen opnemen tegen Christo Popov, die de hoofdtabel met de vingers in de neus haalde. Een naam om zeker in de gaten te houden, wat een klasbak (en amper 17 jaar oud).
Dames enkel
Bij de dames hebben we natuurlijk reeds nationale trots Lianne Tan op de hoofdtabel, maar ook Presence Beelen, Ine Van Wouwe, Luisa Pagliara (net terug van het EK u17) besloten hun kans te wagen. Beelen kwam net wat tekort tegen een Zwitserse (Fankhauser), Van Wouwe verloor jammer genoeg van een Nederlandse (Van Buiten, niet te verwarren met onze Leuvense klasbak Van Buyten) en ook Pagliara moest de duimen leggen. De Française Cloteaux-Foucault wist de overwinning binnen te rijven. Maar jonge Luisa wist vooral tijdens het tweede game lang aan te klampen. Restte ons nog Clara Lassaux: zij mocht revanche nemen tegen Cloteaux-Foucault voor een plaatje op de hoofdtabel. De eerste twee games werden netjes onder beide dames verdeeld. Tot droefenis van de hele Sportoase ontpopte de Française zich echter tot de boeman van de Belgische badmintonladies en wist ze uiteindelijk het derde bedrijf met 21-17 naar zich toe te halen. Zonde… So close…
Heren Dubbel
Na hun escapades van vorig jaar werd er alweer veel verwacht van thuisspelers Stijn Lenaerts en Lawrence De Pauw. De grootste spanning uit hun eerste ronde bleek vooral te liggen in het feit of hun Ivoriaanse tegenstanders Zolobe-Zolobe effectief in de Sportoase zouden komen opdagen. Eens dit kwartet het veld betrad, lieten de boys van W&L geen spaander heel van hun Afrikaanse vrienden. In de finale van de kwalificaties verkochten De Pauw en Lenaerts hun huid duur tegen de Nederlanders Van der Aar en Duijs, maar het verdict was bitter: verlies in twee spannende games.
Hun clubgenoten Floris Oleffe en Maarten Lenaerts verging het minder goed. De loting had hen immers gekoppeld aan toptalent Christo Popov, geflankeerd door Kenji Lovang. Het eerste game kon nog alle kanten uit, maar werd uiteindelijk verloren met 21-18. Nadien werd er op een meer emfatische wijze afstand genomen door de Fransen. Dit ijzersterke combo wist nadien met de vingers in de neus ook de kwalificatie af te dwingen.
Hebadders Marijn Put en Dylan Rosius hadden er in hun dubbel tegen de Nederlanders Li en Veenstra alvast behoorlijk veel zin in. Onze noorderburen werden van het kastje naar de muur gespeeld door het klasrijke Limburgse duo. Ook Marijn en Dylan mochten dus strijden voor een plaatsje op de hoofdtabel! Hier werd de Belgische droom echter gefnuikt door de Fransen (tiens, vanwaar kennen we dat?)… Adam en Maio bleken uiteindelijk een maatje te groot. De eindscore: twee maal 21-10
Dames dubbel
Bij de dames konden we jammer genoeg geen Belgische vrouwen ontwaren. Toch zonde, enkele wedstrijden op dit niveau zijn toch van goudwaarde… Uiteindelijk zou enkel het Indische duo Bhat-Gautam enige moeite moeten doen om de hoofdtabel te bereiken. Zij versloegen de Franse tandem Cloteaux-Foucault/Lamoulie in twee eenvoudige games. De Nederlandse dames Brehler/Kuiper kregen hun ticketje voor de eerste ronde zelfs helemaal gratis na een walkover.
Gemengd dubbel
Spijtig genoeg ook geen thuisspelers te vinden in de kwalificaties voor het gemengd dubbel (Jaques-Van Nieuwkerke ontvingen een wildcard van de organisatie). Uiteindelijk zouden de vier tickets gaan naar een Duits (Geiss/Moszczynski), een Nederlands (Van Der Lecq/Jille), een Deens (Espersen-Grundtvig) en een Ests duo (Laanes/Rüütel).
Zo: bij momenten was het al zeker genieten geblazen in onze gezellige thuisbasis, maar de temperatuur in onze Leuvense arena kan enkel nog maar stijgen bij de intrede van de big boys en girls van het badminton! Hopelijk zijn jullie er even klaar voor als ikzelf! Mis het niet…
Tot morgen…
Helger Van Werde