Paul Vandenbussche, een van de mannen van het eerste uur, neemt ons terug mee naar Berchem en De Panne. Daar waar de zaadjes, van wat de IPJO zou worden, ontkiemden..

‘Hoogtes en laagtes…’

De Panne werd de eerste IPJO in een reeks van 27 (28ste editie dit jaar). Wanneer wist je dat je een succesformule te pakken had die de tand des tijds zou doorstaan?

De allereerste horde werd genomen toen iedere provincie meteen enthousiast was over het kernconcept. Vanaf dat moment weet je dat je met een enorm potentieel zit. De eerste editie in De Panne verliep vlot en de sfeer zat goed. Nu was het enkel nog de kwestie om een volledige toer te doorlopen doorheen heel Vlaanderen. In iedere provincie op rij werd de IPJO met veel enthousiasme en succes georganiseerd. Dan weet je zeker dat het goed zit. En kijk, de IPJO wordt nog steeds georganiseerd.

Hoe lang heb je in het organisatieteam gezeten?

Na de eerste editie in De Panne heb ik 5 jaar later ook de IPJO in Tielt mee georganiseerd. Toen was het welletjes en was het tijd voor een nieuw organisatieteam. Dat waren voornamelijk leraren, dus dat verliep allemaal erg gedisciplineerd *lacht*.

‘IPJO van De Panne (1989) tot Leuven (2016)’

IPJO is een begrip bij de jeugd. We zouden haast vergeten dat er een tijd was zonder InterProvinciale JeugdOntmoeting. Hoe en waar is het idee eigenlijk ontstaan?

Het is uiteraard al een hele tijd geleden, maar van een aantal dingen weet ik nog haarfijn hoe het is gebeurd. De IPJO, of wat later IPJO zou gaat heten, werd besproken tijdens een vergadering in Berchem. Van iedere provincie was er iemand aanwezig.

Veel vergaderingen en berekeningen?

Welja, over de basis was er al snel consensus. Daarna moest er gerekend worden (aantal deelnemers, velden, …) om het project concreet vorm te geven. Ik ben er niet echt de man voor om lang te blijven sleutelen. Het was tijd om de koe bij de horens te vatten. Twaalf terreinen en een volledig speelweekend. Dat was er nodig om de droom om te zetten in werkelijkheid. Nu moest er enkel nog worden gepland.

Op de Raad van Bestuur van WVBF (West-Vlaamse Badminton Federatie) heb ik de ideeën uit de vergadering voorgesteld. Met succes. WVBF zou in 1989 de allereerste IPJO organiseren samen met Badminton Vlaanderen. Ikzelf zou het eerste event mee op poten zetten. Infrastructuur, slaapgelegenheid zoeken, … er kwam heel wat bij kijken.

Volg je de IPJO nog actief?

PV: Ik ben er nog heel sporadisch mee bezig. Ik hoor het bijvoorbeeld wel wanneer de teams worden samengesteld, maar meer niet. In mijn eigen club Damme BC ben ik nog actief bezig en daarnaast ben ik nog trainer en jeugdverantwoordelijke. Ik heb dus zeker nog genoeg te doen.

Wordt de IPJO nu anders beleefd dan vroeger?

De IPJO is intussen een gevestigde waarde en daardoor ook meer routine geworden. Alles verloopt nu meer gestructureerd. De keerzijde van de medaille is misschien wel dat er minder vrijheid is dan vroeger. Het plezier is minder spontaan, maar is er nu meer vanuit de groepscompetitie.

Het basisidee achter de IPJO is er daarentegen nog steeds. De kern was om iedere provincie actief te betrekken én van iedereen te verlangen om met een volledig team mee te doen. Wie weet hebben we op die manier kunnen bijdragen tot een beter verankerde jeugdwerking in de provinciale verenigingen. Dat zou wel mooi zijn. Ik ben in ieder geval trots op het resultaat van die vergaderingen lang geleden in Berchem.

Ga je trouwens kijken naar IPJO 2016?

Was dat niet in Leuven? Wie weet … als ik een gaatje tijd vind in mijn agenda, dan teken ik present.

 


Wat snuisteren in de archieven van Badminton Vlaanderen wijst uit dat Paul Vandenbussche gelijk heeft. De invloed op jeugdwerk is niet uitgebleven. In het verslagje van de eerste IPJO staat namelijk al het volgende te lezen: “Volgend Jaar is Oost-Vlaanderen gastheer voor de interprovinciale ontmoeting, wat ons alvast verplicht om gedurende de resterende maanden degelijk en efficiënt werk te maken van de jeugdopleiding en –begeleiding.” (quote van Willy Van Delsen uit artikel: Aan het strand van De Panne, Badminton Magazine jaargang 11 nr. 2).

 

Oprichtings Brainstormteam IPJO

Oost-Vlaanderen: Jacques Vandaele    Limburg: Eric Demunster    West-Vlaanderen: Paul Vandenbussche
Antwerpen: Paul Rouchet, Georges Rogiers, René Rooman    Vlaams-Brabant: Guido Geraerts