Nabeschouwing BK jeugd in Leuven

In Leuven was het verzamelen geblazen voor de kampioenen van de toekomst. De Topsporthal was immers afgelopen weekend het brandpunt van het Belgische jeugdbadminton. Maar liefst 15 nationale titels stonden er op het spel, en het moet gezegd worden: het spelpeil dat bij momenten geëtaleerd werd, dat mocht er zeker zijn. We overlopen even de nieuwe en minder nieuwe nationale primussen in de diverse categorieën.

U11

Consternatie alom bij de jongens in de U11. Axel Gras, de uittredende kampioen en opnieuw topfavoriet, bleek te geblesseerd om deel te nemen en diende dus af te haken. Dit opende perspectieven voor het 2de reekshoofd van Dijlevallei, Victor Mihalache. Deze jongeman graaide maar liefst twee keer goud (heren enkel en heren dubbel, met Jonas Cosemans) en één keer zilver weg (gemengd dubbel). Een fenomenale prestatie van deze Leuvense youngster. Flint Croes, de verliezende finalist van het heren enkel, wist Victor (geflankeerd door Léa Dauphinais) zijn enige nederlaag van het weekend toe te dienen in de eindstrijd van het gemengd dubbel met Merel Patteet aan zijn zijde.

Beide vernoemde meisjes bleken de dominante factoren in deze categorie te zijn. In de onderlinge eindstrijd van het enkelspel versloeg Léa Dauphinais Mereel Patteet in drie sets. Met vereende krachten stond er geen maat op hen en versloegen ze Lente Van den Steen en Lola Wymeersch in het dubbelspel.

U13

Bij de U13 konden de twee eerste reekshoofden in het enkelspel, Lieke Van Parys en Viktor Patteet, hun favorietenrol waarmaken. Lieke versloeg Noa Dauphinais, Viktor wist de maat te nemen van Jasper Cosemans. Vooral Van Parys en Dauphinais wisten er een epische finale van te maken. Lieke won met de allerkleinste marge (25-23 in de derde set). Ondanks deze nederlaag kon Noa toch spreken van erg geslaagde kampioenschappen. In de overige twee disciplines wist ze wel de nationale titel te grijpen: het meisjes dubbel won ze met Tammi Van Wonterghem ten koste van Fae Boonen en Lieke Van Parys, het gemengd dubbel won ze met Viktor Patteet tegen Quinten Van Dessel en Mila Buyck.

De aandachtige lezer heeft al gemerkt dat deze Belgische kampioenschappen een ware triomftocht waren voor Viktor Patteet. Uiteindelijk slaagde de jongeman erin ongeslagen zijn weekend te besluiten door in het dubbelspel met Thomas Mabbe Jasper Cosemans en Roel Pipeleers te kloppen.

U15

Zoals te verwachten viel, domineerde Charles Fouyn de categorie onder de 15 jaar. In de twee disciplines waarin hij deelnam, wist de jonge W&L’er immers al zijn wedstrijden zonder setverlies af te sluiten. Merckxiaans. Zijn meest spannende confrontatie was de finale in het gemengd dubbel met Amber Boonen tegen Jen Nuyts en Femke Broeckx. Een stevige achterstand in de tweede set werd nog omgebogen in winst na verlengingen. Karakter en klasse werden aldus geëtaleerd. Minder spannend was het in de finale van het jongens enkel, hoewel Lars Patteet in de tweede set toch lang kon aanklampen. Jen Nuyts en Lars Patteet wisten uiteindelijk toch een felbegeerde nationale titel binnen te rijven in het jongens dubbel door Vivian Beelen en Baptist Rolin te verslaan.

Bij de meisjes wist Femke Broeckx zich te kronen tot Belgiës beste. Ze versloeg Amber Boonen, ondanks koorts, in een ware thriller met 21-19 in de beslissende set. Ook in het dubbelspel, gekoppeld aan Lore Pooters, gaf ze het volledige deelnemersveld het nakijken. Ruyssinck en Van Dorpe werden in twee setjes weggezet.

U17

De absolute protagonisten van de U17 waren traditiegetrouw de gebroeders Van Delsen. In een finale, die ondanks de vrij afgetekende score toch zeker het bekijken waard was tegen Noa Swinnen, gaf de lage foutenlast en het strak opgelegde tempo van Yaro de doorslag. Aan de zijde van zijn tweelingbroer Iljo ging in de verwachte finale de eerste set nog wel verloren tegen Liam Bauwens, gekoppeld aan Arthur De Baere. Daarna gaf het surplus aan klasse echter de doorslag en maakten de broertjes de klus koud af in twee relatief eenvoudige sets. Ook Iljo greep vroeger die namiddag een tweede keer goud door in het gemengd dubbel met Evy Taveirne Yaro en diens partner Lotte Geerts af te houden in drie spannende sets.

Siebelijn De Sutter wou niet onderdoen voor de Limburgse topsportfamilie van Hebad en poeierde zich naar de enkel- en dubbeltitel bij de meisjes U17. Een knappe prestatie gezien het gestoffeerde deelnemersveld. Tijdens één van de mooiste finales van de dag wist ze Evy Taveirne na een ware cliffhanger met verlengingen in de derde set alsnog in het stof te doen bijten. Gekoppeld aan Lien Lammeryn waren er minder problemen met het binnenrijven van de titel. Lotte Geerts en Mare Van Britsom wisten twee sets lang hardnekkig weerwerk te bieden, maar kwamen uiteindelijk te kort. Een ongeslagen parcours aldus voor De Sutter…

U19

Met minder uitgebreide tabellen kregen we te maken in de U19. Een ware anticlimax was het meisjes enkel, waar de geprogrammeerde finale tussen Ine Van Wouwe en Joalien Croux uiteindelijk niet werd gespeeld door een blessure bij laatstgenoemde. De sterspeelster van Buggenhout liet het echter geenszins aan haar hart komen en won de twee dubbeldisciplines. Met haar zus Kaat won ze in drie sets van Britt Van Coillie en Evy Taveirne. Na het verlies van de tweede set, zetten de Van Wouwes de puntjes op de i in set drie. Een gelijkaardig scoreverloop kende de finale van het gemengd dubbel, waar Ine aantrad met Remi Leman. Ook hier ging de tweede set verloren, maar plaatsten Ine en Remi een treffend orgelpunt in de belle tegen opnieuw Britt Van Coillie en Michiel Van Britsom.

Adrien Slegers maakte zijn favorietenrol waar bij de jongens. In een qua slagenwisselingen vrij gelijkopgaande finale tegen Kilaïm Panggih Purwoko nekte uiteindelijk een iets te hoge foutenlast de jonge Dijlevalleispeler. Een zichtbaar opgeluchte Slegers was lichtjes euforisch toen de laatste slagenwisseling in zijn voordeel beslecht werd, coach Gaspard kon tevreden het tafereel gadeslaan. Ook in het dubbelspel trok de technisch vaardige Slegers het laken naar zich toe. Robby Bronselaer en Michiel Van Britsom konden hun hoge niveau van set twee niet aanhouden en moesten finaal de duimen leggen tegen Slegers en Alexis Gius.

Wat als een paal boven water staat, is dat de toekomst van het Belgische badminton er rooskleurig uitziet. Er wordt overduidelijk op verschillende niveaus sterk veldwerk verricht. Zo zien we ervaren (ex-)spelers langs de lijnen broodnodige coaching uitvoeren… We konden grote namen als Frederic Gaspard, Matijs Dierickx, Nathan Van der Bruggen, Manon Albinus, Sven Van Delsen en nog zoveel meer toppers in de hal ontwaren. Een schat aan ervaring gaat op die manier niet verloren. Duidelijk is dat er niet alleen op clubniveau goed gewerkt wordt, we zien ook dat bepaalde provinciale structuren uitstekend werken en ook privé-initiatieven zoals de Antwerp Badminton Academy van Pieter Mertens, Jeroen Verhulst en Frederik Claeyé werpen hun vruchten af in het afleveren van talloze kampioenen. Ik kan alleen maar stellen: doe zo voort allemaal! Dromen we immers allemaal niet van opvolgers van de grote namen van weleer die België op de badmintonkaart zullen plaatsen?