2021 European Mixed Team Championships (kwalificaties)

Op de laatste speeldag van de kwalificaties voor het EK van volgend jaar in Finland kwalificeerde Rusland zich op een meer dan indrukwekkende wijze na een nieuwe 5-0 zege, deze keer tegen Zwitserland. De Russen verloren op die manier geen enkele wedstrijd tijdens deze voorrondes. De Belgen wisten in hun laatste poulewedstrijd de Polen te kloppen en behaalden zo een knappe tweede plaats in reeks B.

Van wal werd er tijdens de ontmoeting tussen Polen en België gestoken door Lianne Tan, die het opnam tegen de jeugdige Anastasia Khomich. De jonge Poolse kon een hele poos aanklampen in beide games, maar op het einde van de rit was het kwaliteitsverschil toch duidelijk (21-17 en 21-16). Een solide prestatie van Lianne, die toch 2 van haar 3 wedstrijden winnend wist af te sluiten. België op een 1-0 voorsprong.

De hoogst geklasseerde Belg Maxime Moreels nam het ook al op tegen een youngster, met name Mikolaj Szymanowski. Vanaf de eerste shuttle greep Moreels de Pool naar de keel en legde hij de jongeman een tempo op dat hem naar adem deed snakken. Op het einde van het eerste game knokte Szymanowski zich nog een beetje in de wedstrijd, maar na 20 minuutjes spelen, prijkte een 21-15 stand op het Aartselaarse scorebord. Hetzelfde spelbeeld kregen we in het tweede game, maar deze keer werden de teugels geen seconde gevierd. Alweer een stevige prestatie dus van Moreels, die tijdens deze driedaagse een uitstekend vormpeil etaleerde. De thuisploeg stond aldus op één winstmatch van de vooraf beoogde tweede plaats in deze reeks.

De onuitgegeven combinatie Lise Jaques en Lien Lammertyn mocht vervolgens een eerste poging wagen om het beslissende punt binnen te rijven tegen Wiktoria Dabczynska en Karolina Szubert. In de vorige twee ontmoetingen met Dabczynska had Jaques telkens aan het kortste eind getrokken, maar deze wedstrijden dateerden al van 2016. Het was dus maar de vraag in welke mate hiermee rekening moest gehouden worden. De start was alvast niet voortvarend. De Poolse dames domineerden en wonnen game 1 met 21-10. Lammertyn en Jaques kwamen echter hoe langer hoe meer in hun spel en game 2 ging tot aan de interval gelijk op (11-9). Toen bleek het vat echter af en keek de Poolse tandem niet meer om: 21-12. Polen terug in de ontmoeting.

In het heren dubbel kreeg Leuvenaar Elias Bracke zijn kans aan de zijde van Julien Carraggi. De tegenstanders van dienst waren Jakub Melaniuk en Szymon Slepecki, twee snaken van bouwjaar 2003. Na een aftastend begin kwamen Bracke en Carraggi meer en meer in hun element en wisten ze een kloofje te slaan. Eens op volle toeren pakten de Belgen game 1 met 21-12. Het tweede game bleek een pak spannender. De Belgen toonden zich op de cruciale momenten echter een tikje koelbloediger en wisten op die manier de onoverbrugbare 3-1 stand op het bord te timmeren. Op deze manier eindigt België na het ongenaakbare Rusland, hetgeen zeker als een succes kan beschouwd worden voor de troepen van Wouter Claes en Indra Bagus.

Deze driedaagse in het Yonex Center in Aartselaar werd afgesloten door het gemengd dubbel. Voor de derde keer betraden Lise Jaques en Jona Van Nieuwkerke de arena om de Belgische driekleur te vertegenwoordigen in deze mooie discipline. Pawel Smilovski en Wiktoria Adamek heetten de rivalen van deze verder overbodige wedstrijd. Het Belgische koppel leek vastberaden ook tijdens deze match het beste van henzelf te geven en wist ondanks enkele verkwanselde gamepoints het laken naar zich toe te trekken: 21-16. Jammer genoeg kon de lijn nadien niet meer doorgetrokken worden en slaagden de Polen erin het commando over te nemen. Het resulteerde in een uiteindelijke nederlaag in drie games, maar dit was enkel en alleen nog voer voor de statistici.

Helger Van Werde