Het tijdperk van de semi-professionele umpires komt er aan

11 maart 2021
Tekst/foto: BWF – Badmintonphoto
Vertaling: Siegfried Van Den Enden

Het tijdperk van de semi-professionele umpires is begonnen: enkele leden van de eerste door de BWF benoemde lichting waren al aan de slag op de Asian Leg in januari en de zonet afgelopen YONEX Swiss Open 2021.

De aanstelling van Bert Vanhorenbeeck (België), Diraj Gooneadry (Mauritius), Fabio Betto (Italië), Iris Metspalu (Estland), Jiten Bhatt (Australië), Robbertus Tommy Oscariano (Indonesië) and Trish Gubb (Nieuw-Zeeland) is een echte mijlpaal voor de zoektocht van de BWF naar uitmuntendheid bij de umpires.

De umpires zijn gekozen na een interview door een selectiepanel van de BWF en in het licht van een analyse van hun prestaties en beoordelingen op tornooien in het verleden. Hun aanstelling is een belangrijk moment in de 120-jarige geschiedenis van de badmintoncompetitie omdat umpires tot dusver altijd vrijwilligers zijn geweest. Verwacht wordt dat deze aanstelling de aanzet zal geven om umpires een leefbare loopbaanoptie te bieden, wat het algemene niveau zal opkrikken en meer talent zal aantrekken.

De umpires zullen deelnemen aan workshops en andere opleidings- en ontwikkelingsinitiatieven bedoeld om hun vaardigheden te verbeteren en de opleiding van technische officials wereldwijd te ondersteunen.

De professionalisering van umpires volgt op een gelijkaardige stap voor referees die twee jaar geleden is gestart. Beide zijn onderdelen van een alomvattend plan om uitmuntendheid te bereiken in wedstrijdleiding. De BWF heeft acht semi-professionele referees: Carsten Koch (Duitsland), Chris Lawrence (USA), Eric Lissillour (Frankrijk), Girish Natu (India), Ivanka Pokorni (Kroatië), Lynne Nixey (Nieuw-Zeeland), Nicos Vladimirou (Cyprus) and Pencho Stoynov (Bulgarije).

Van de zeven semi-professionele umpires zijn er drie – Vanhorenbeeck, Betto en Oscariano – die de wedstrijden hebben geleid op de drie tornooien van de Asian Leg in Bangkok, twee – Betto en Metspalu – die van dienst waren op de YONEX Swiss Open 2021 en één – Vanhorenbeeck – die actief zal zijn op de YONEX All England Open 2021 volgende week.

Het hele selectieproces van de zeven umpires uit een groep van 19 kandidaten heeft meer dan een jaar geduurd. De kandidaten zijn geïnterviewd door een selectiepanel bestaande uit de Voorzitter van de Technical Officials Commission, de Voorzitter van het BWF Umpire Assessment Panel, en andere BWF-vertegenwoordigers.

De kandidaten zijn op een shortlist geplaatst op basis van het interview en hun beoordelingen op vroegere tornooien, volgens een 360°-beoordelingssysteem. Dat systeem is ingevoerd als onderdeel van het recruteringsproces voor umpires en omvat feedback van tornooileiders, umpire-coördinatoren, een selectie van coaches en één of meer BWF Umpire Assessors.

BWF-Voorzitter Poul-Erik Høyer begroet hun aanstelling als een belangrijke ontwikkeling voor de badmintonsport: “Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat een carrière als umpire leefbaar wordt.”

“Tot nu toe waren umpires allemaal vrijwilligers, maar hoewel we bijzonder veel waardering hebben voor onze vrijwilligers kregen we toch het gevoel dat er op sommige sleutelgebieden behoefte bestaat aan meer verbondenheid omdat onze umpires veel werk moeten verzetten, veel inzet tonen en geregeld hun reguliere baan in de steek moeten laten.”

“Betaalde officials in de badmintonsport is een gigantische sprong voorwaarts. Er bestaat al langer vraag naar en het is een fantastische manier om constant hoge normen te handhaven onder de umpires.”

Jiten Bhatt uit Australië is ervan overtuigd dat de nieuwe ontwikkeling zal leiden tot veel meer ervaring met wedstrijden op hoog niveau, en die ervaring zal op haar beurt de kwaliteit van de umpires ten goede komen.

“In de praktijk betekent dit dat je de gelegenheid krijgt meer tornooien van hoog niveau bij te wonen, wat veel ervaring oplevert en ervoor zorgt dat je consequenter en meer bij de pinken bent. Ervaring kan leiden tot betere vaardigheden, en je krijgt tevens de gelegenheid anderen te helpen en van hen te leren.”

“De spelers zijn vragende partij voor consequentere umpires, omdat zij professioneel tewerk gaan en hoge verwachtingen koesteren, terwijl wij tot dusver werken op basis van louter vrijwilligheid. De meeste umpires zijn het gewend om in het middelpunt van de aandacht te staan en in alle kalmte beslissingen te nemen. Je moet als umpire de wedstrijd in handen houden, en dat leer je na verloop van tijd. Als semi-professionele umpire krijg je meer gelegenheden om dergelijke (met veel druk gepaard gaande) situaties mee te maken.”

Diraj Gooneadry uit Mauritius stelt dat deze ontwikkeling gevolgen heeft voor de perceptie van technische officials in regio’s waar de badmintonsport wat minder ontwikkeld is.

“Dit is een fantastische ontwikkeling die duidelijk aangeeft in welke richting TO’s in Afrika moeten evolueren. Toen ik pas begon waren er nauwelijks umpires in Afrika. Nu hebben we een grotere pool van umpires in Afrika. Dat is bijzonder motiverend voor ons en vergroot ook het vertrouwen bij de spelers dat de badmintonsport meer de professionele toer opgaat.”