Orléans Masters 2021

De afgelopen week kende het gerenommeerde tornooi van Orléans zijn beslag op circa 459,3 kilometer van mijn voordeur (jaja, uw reporter waagde zich aan doorgedreven onderzoeksjournalistiek). Interessant tijdens deze b(iz)arre tijden was de deelname van enkele protagonisten van ons vaderlandse badminton. Wij namen hun prestaties onder de loep en fietsen even Van Aertgewijs doorheen de resultaten.

De Belgen

Hoewel er in Coronatijden duchtig doorgetraind wordt door onze nationale toppers, is matchritme een vies beestje dat jammer genoeg niet te simuleren valt tijdens oefensessies. Dat er niks fout is met de vormcurve van ons sterkste gemengd koppel Lise Jaques en Jona Van Nieuwkerke, kon uitgebreid bewonderd worden op de hoofdtabel van dit sterkbezette tornooi. Na een verpletterende opener tegen de Dominicaanse tandem Brito Gonzalez / Jimenez werd ook in de tweede ronde de klasse geëtaleerd, deze keer tegen de Oostenrijkers Birker en Hochmeir. Een eerste kwartfinale op een Masters 100 tornooi was een feit voor Jona en Lise. Dit zou echter het eindstation zijn. De Denen Nohr en Magelund bleken immers te sterk, zeker geen schande als je weet dat dit combo pas in de finale de duimen moest leggen. Een topprestatie dus van Jaques en Van Nieuwkerke… Meer van dat, aub!

Ook onze Leading Lady Lianne Tan was van de partij. Wij kijken alvast uit naar de prestaties van Tan in de Container Cup binnenkort (wat een mooie propaganda voor onze sport!), maar ook de core business van onze nationale champ boeit ons ten zeerste. Het lot was haar echter bepaald niet gunstig gezind, want in de eerste ronde diende ze de degens te kruisen met de sterke Turkse Demirbag. Waar Lianne twee jaar geleden nog vlotjes de maat nam van Demirbag op een tornooi in Azerbeidzjan, heeft deze laatste toch wel duidelijk progressie geboekt. Na een felbevochten eerste game, die in verlengingen naar de Turkse ging, wist Tan geen vuist meer te maken. Exit dus in ronde 1.

Wie duidelijk wel scherp uit deze competitieluwe periode is gekomen, is onze jonge hoop Julien Carraggi. Na een onwaarschijnlijke cliffhanger in de laatste kwalificatieronde wist vinnige Julien zich te plaatsen voor de hoofdtabel door de Deen Mads ThØgersen te verslaan met verlengingen in het derde game. Het bewijs dat de jonge Dilbekenaar er staat op fysiek en mentaal vlak. Een andere Deen kruiste het pad van Carraggi in de eerste ronde en ondanks een erg stevige en dynamische prestatie, was uiteindelijk finalist Christophersen de winnaar in straight games. Julien zorgde evenwel voor behoorlijk wat weerwerk en werd geen moment weggespeeld. Carraggi bevestigt in ieder geval de goede zaken die we al van hem gezien hebben en toonde opnieuw stappen gezet te hebben.

Tot slot waagden Jona Van Nieuwkerke en Julien Carraggi ook nog een poging in het heren dubbel, maar na een walkover in de kwalificaties wachtten meteen de stevige Ieren Magee en Reynolds hen op. Ondanks fervent tegenstribbelen, kenden ze toch hun Waterloo in deze ronde (ondanks een fenomenaal trickshot van Carraggi tijdens de match). Deze prestatie catalogeren we dan ook onder de noemer ‘eervol gesneuveld’.

Winnaars

De rijkelijk gestoffeerde hoofdtabel, met onder andere toppers zoals Vittinghus, Kidambi, Parupalli, Leverdez, Prannoy en Caljouw, werd ietwat verrassend gedomineerd door thuisspeler Toma Junior Popov. Enkel tegen 4de reekshoofd Vitidsarn diende Popov een set prijs te geven in de halve finale. In de finale werd de maat genomen van Carraggikiller Christophersen.

Bij de dames wist topreekshoofd Ongbamrungphan haar status waar te maken en de titel te pakken. Ze werd wel enkele keren danig getest, met name in de finale tegen Line Christophersen, maar de eindzege liet ze uiteindelijk niet door de vingers glippen.

De laureaten van de Yonex Belgian Open 2019, Sean Vendy en Ben Lane, bewezen nogmaals hun grote kwaliteiten door dit sterkbezette event te winnen, in de finale ten koste van twee Indiërs (Garaga en Panjala). Opnieuw een bewijs dat het winnen van het tornooi in de Leuvens Sportoase vaak een springplank blijkt naar een nog hoger niveau.

Weinig verrassingen in het dames dubbel: het eerste reekshoofd Kittitharakul-Prajongjai klopten de ons welbekende Stoeva-zusjes in de finale met redelijk duidelijke cijfers: 21-16 en 21-16.

Het gemengd dubbel ten slotte bleek een Deens onderonsje. Mathias Christiansen en Alexandra BØje wisten vrij vlot te winnen van Nohr en Magelund, in de kwartfinale nog te sterk voor Jaques en Van Nieuwkerke.