Yonex Belgian International 2018: Ronde 1 en 2

Met de kwalificaties achter de rug was het op dag 1 van de hoofdtabel vooral reikhalzend uitkijken naar de reekshoofden, die voor een eerste keer de Leuvense arena zouden betreden. Ook voor onze nationale kampioenen Maxime Moreels en Lianne Tan was hun wachttijd in de catacomben van de monumentale Sportoase voorbij: game on!

Heren enkel

In zijn wedstrijd tegen het vijfde reekshoofd, de Indiër Subhankar Dey moest onze nationale primus Moreels jammer genoeg het onderspit delven in twee games (21-14/21-16). We kunnen hier gerust stellen dat hij niet gezegend bleek met een goede loting. Echt jammer, wellicht had onze champ badmintonminnend België net iets meer willen laten zien… Beter verging het topreekshoofd Ygor Coelho, die in de aanvangsronde duidelijk de maat nam van de Spanjaard Penalver. Minder vlot verliep het tijdens zijn volgende wedstrijd: de openingsgame werd na verlengingen binnengehaald door zijn tegenstander uit Chinees Taipei, Lu. Een verrassing leek in de maak, maar in de tweede set leek Coelho orde op zaken te stellen door een fikse voorsprong bijeen te meppen. Bij een 17-12 tussenstand hield Lu het echter voor bekeken, waardoor Coelho zich plaatste voor de kwartfinales zonder te overtuigen. Tweede reekshoofd Abian etaleerde een degelijke vorm, en ook van Penty, Malkov en Moreelskiller Dey verwachten we nog spektakel de volgende dagen.

Dames enkel

Door de uitschakeling van Moreels, rustte de hoop van de natie op de schouders van tweevoudig olympiër Lianne Tan. Haar eerste ronde stelde ze alvast niet teleur en stuurde ze de Ierse qualifier Daragh huiswaarts met duidelijke cijfers. Daarna kondigde zich met het achtste reekshoofd (en kampioene van Duitsland!) Luise Heim een taaiere klant aan. In een spannende wedstrijd met wisselende kansen moest Tan echter nipt de duimen leggen tegen de kloeke Duitse. Echt jammer, want Leuven was klaar voor een glansprestatie van onze nationale nummer 1. Ook topreekshoofd en titelverdedigster Corrales zou de kwartfinales niet bereiken: zij werd zonder pardon uitgeschakeld door de Deense kwalificatiespeelster Amalie Hertz. Van een daverende verrassing gesproken! Dan presteerde het tweede reekshoofd alvast beter. De Canadese Honderich wist immers wel de vrijdag te halen. In de kwartfinale ontmoet ze de Indische Das. Naast in totaal drie Deense speelsters wist ook noorderbuur en publieksfavoriete Soraya De Visch Eijbergen (reekshoofd 5) zich met twee degelijke overwinningen te plaatsen voor ronde drie.

Gemengd dubbel

Dat de Fransen ons niet liggen, bleek al op het WK voetbal afgelopen zomer, maar dit werd nog eens duidelijk in de verf gezet door het koppel Tran-Kersaudy. Na mits een erg kleine marge lokale favoriete Lise Jaques met haar Britse partner Flynn uitgeschakeld te hebben (24-22/21-19), ging ook Flore Vandenhoucke aan de zijde van de Duitser Völcke voor de Gallische bijl. Een Belgische showdown met het Nederlandse eerste reekshoofd (en titelverdedigers) Arends-Piek werd ons aldus vakkundig door de neus geboord. Toch een beetje een domper op de feestvreugde. Een andere publiekstrekker, het tweede reekshoofd uit Denemarken, Mikkelsen-Surow, werd zonder pardon uitgeschakeld door het Schotse combo Hall-McPherson. Ruben Jille en Imke Van Der Aar uit Nederland wisten zich dan weer wel te plaatsen voor dag 3.

Dames dubbel

Een revanche voor hun uitschakeling in het gemengd dubbel zat er jammer genoeg geen moment in voor ons nationaal topkoppel Jaques-Vandenhoucke. Na een behoorlijk eenzijdige partij beten zij in het zand tegen Emma Karlsson en Johanna Magnusson. Ook Presence Beelen haar optreden op de hoofdtabel, aan de zijde van de Egyptische Hosny, bleef beperkt tot één match. Zij verloor in twee games van de Oekraïense tandem Ilyinskaia-Zharka. Een droomfinale tussen de twee topreekshoofden behoort hier nog tot de mogelijkheden. Zowel Lefel-Tran als Delrue-Palermo plaatsten zich met sprekend gemak voor de kwartfinales.

Heren dubbel

Nadat Stijn Lenaerts en Lawrence De Pauw zich reeds op een indrukwekkende manier wisten te kwalificeren voor de hoofdtabel, trokken ze de goede vorm die ze al een tijdje etaleren gewoon door in de eerste ronde. Ze slaagden erin de Russen Kamyshenkov en Serpionov terug te meppen richting Kremlin voor wat verse Borsjt. Een erg spraakmakende prestatie van de sympathieke W&L’ers… Hierdoor mochten ze in de volgende ronde de degens kruisen met het derde reekshoofd Labar-Gicquel. Dit werd logischerwijze het eindstation van hun wonderbaarlijke avontuur, maar ik denk dat de YBI 2018 een paar mooie herinneringen behelsen voor de Veltemse boys. Proficiat jongens! Een minder memorabel tornooi zou het blijken voor nieuwbakken topkoppel Bracke-Golinski: zij dienden het onderspit te delven in de eerste ronde tegen het stevige duo Bay-Mikkelsen. In ronde 2 wist het Nederlandse eerste reekshoofd Jille-Arends wel raad met dit Deense dynamiet. Na verlengingen in game 1 en 21-16 in game 2 werd hun statuut als het hoogst gerangschikte koppel van de YBI verzilverd. Het tweede reekshoofd uit Schotland (Dunn-Hall) wist zich eveneens te plaatsen voor de kwartfinale. Zo strandde het avontuur van de Belgische deelnemers reeds op dag 2 van deze kampioenschappen. Op zich een spijtige zaak voor het publiek, maar we onthouden desalniettemin enkele hoopgevende prestaties en we dromen er dan ook van dat er op korte termijn enkele titelkandidaten kunnen afgeleverd worden. Met enkele jeugdige talenten in de wachtkamer moet dit zeker tot de mogelijkheden behoren. Hoop doet leven! (W.Tura)
  Helger Van Werde