Yonex Belgian International 2018: Ladies night!

Traditiegetrouw verwent de organisatie van de YBI op dag 3 de dames! Gratis entrée, een goodiebag, gratis drankjes, standjes met prachtjuwelen, make-up en lekkernijen en -last but not least-topwedstrijden… Wat kan het leven prachtig zijn wanneer je een vrouw bent (vermoedt uw verslaggever). De afwezigen hadden overschot van ongelijk!

Heren enkel

Na de matige prestatie van Ygor Coelho op donderdag kon zijn uitschakeling in de kwartfinale niet echt een verrassing genoemd worden. De solide Yang uit Chinees Taipei wist na een lange wedstrijd de Braziliaan terug op het vliegtuig richting Copacabana te sturen. De degelijkheid van deze Aziaat bleek op zijn beurt echter onvoldoende tegen het flitsende en atletische badminton van de Engelsman Toby Penty. Vooral in de tweede game was het aanklampen geblazen voor linkshandige Toby, maar met precies badminton op het juiste moment mokerde de Brit zich naar de finale. Oververdiend. In de finale zal hij het opnemen tegen het zevende reekshoofd Viktor Svendsen. In wat wellicht de mooiste wedstrijd van vrijdagavond was, wist deze Deen de maat te nemen van Subhankar Dey na twee cliffhangers van games. De man uit India wist aanvankelijk nog twee matchpunten af te wenden, maar het derde bleek er te veel aan: Svendsen pakte na de scalp van tweede reekshoofd Pablo Abian nu ook die van de ijzersterke Dey. Een spetterende finale kondigt zich aan, en een favoriet aanduiden lijkt me dan ook een uiterst moeilijke opdracht.

Dames enkel

Minder spanning viel er te ontwaren tijdens de singles bij de dames. De geblesseerde Andersen gaf er na een 12-2 tussenstand de brui aan tegen Ying Chun Lin. Dat deze dame sowieso geen lachterje is, bleek uit haar resultaat in de kwartfinale, waarin ze geen spaander heel liet van Corrales-killer Hertz (tweemaal 21-8). In de eindstrijd treft ze het Indische equivalent van een badmintonmuur, Rituparna Das. De Nederlandse Soraya De Visch Eijbergen verschoot al haar beste kruit in de eerste game. Deze wist onze noorderbuurvrouw nog winnend af te sluiten na verlengingen, maar daarna geraakte de motor langzaam maar zeker oververhit. Een gaatje viel er niet meer te vinden in de defensie van de Indische die elke aanval van het vijfde reekshoofd gepast wist te counteren.

Gemengd dubbel

Allerminst een verrassing is de finaleplaats van topduo Arends-Piek in het gemengd dubbel. Van een leien dakje liep het geenszins tegen landgenoten Jille-Van Der Aar (game 2 draaide zelfs uit op verlengingen), maar uiteindelijk werd er toch alweer een finaleplaats binnengehaald door het gepokte en gemazelde duo. In de finale op zaterdag lijken ze alvast opnieuw de favoriet, deze keer tegen het ongeplaatste Schotse koppel Hall-McPherson. Zij versloegen in hun halve eindstrijd de vierde reekshoofden Gicquel en Delrue.

Dames dubbel

Het viel erg op hoe groot de krachtsverschillen waren in het dames dubbel. Zowel de Japanners Fujii en Ono als de Françaises Palermo en Delrue lieten weinig zweetdruppels tijdens hun halve finales tegen respectievelijk O’Donnell-Torrence (Schotland) en Honderich-Tsai (Canada) en bereikten met relatieve eenvoud de eindstrijd. Als tweede reekshoofd lijken de Franse dames op papier de favorieten, maar het stevige spel van Fujii en Ono maakte danig indruk op het aanwezige publiek. Kansloos achten we hen dus allerminst om met de grootste cheque te gaan lopen.

Heren dubbel

Vooralsnog lijkt Jacco Arends de man van het tornooi te worden. Na zijn reeds behaalde finaleplaats in het gemengd wist hij ook in het heren dubbel de eindfase van het tornooi te bereiken aan de zijde van partner Ruben Jille. In hun halve finale wisten de Nederlanders het hoofd koel te houden tegen de Deense reuzen Bay-Smidt en Mölhede. Ze trokken de wedstrijd na twee beklijvende games naar zich toe en maakten zo hun status volledig waar. Dat wordt trakteren, Jacco! De finale wordt echter bepaald geen sinecure. Op het menu staat er opnieuw een Deens combo, namelijk David Daugaard en Frederik Sögaard. Deze jongens raasden als een orkaan over twee jongens uit Chinees Taipei. Krachtig, agressief en creatief badminton, gekruid met voldoende vastheid in de verdediging, dat lijken mij zeker ingrediënten waarmee ze het eerste reekshoofd het vuur aan de schenen kunnen leggen. Onwaarschijnlijk hoe de twee Denen bij wijlen tekeer gingen en het net bestormden. Een lust voor het oog.
De Sportoase kan zich beginnen opmaken voor een spetterende apotheose op zaterdag. Eigenlijk lijken alle finales moeilijk voorspelbaar door de aanwezige kwaliteit. Ik zou zo zeggen: stel dat bezoekje naar de bomma een weekje uit, laat uw kinderen een keertje de auto wassen en zeg aan uw vrouw dat alle winkeliers staken, want het zal zeker de moeite waard zijn je naar Leuven te reppen voor een reeks bloedstollende finales. Ik kijk er alvast naar uit! Tot morgen!     Helger Van Werde