Voorbeschouwing BK elite 2020 Houthalen

Sporthal Lakerveld zal tijdens het eerste weekend van februari de spotlights op zich gericht weten: het kruim van de nationale badmintonwereld zal zich immers in Houthalen verzamelen om hun honger naar Belgisch eremetaal te stillen! Uw reporter van dienst laat zijn innerlijke Las Vegas High Roller even aan het woord en waagt enkele gokjes op basis van de loting. Zelf kan ik er jammer genoeg niet bij zijn wegens enkele familiale aardverschuivingen (de komst van Van Werde II kondigde zich immers aan) maar dat zal de pret (evenmin als het resultaat 😉 ) geenszins kunnen drukken.

Beginnen doen we, begeleid door de nodige egards, met de keizerin van het Belgische enkelspel, Lianne Tan. Het lijkt me overduidelijk dat sterke Lianne in een olympisch jaar (ze is nog volop in de running erbij te zijn in Tokio) tegen haar allerbeste vorm zal aanschurken. Ik verwacht dan ook niets minder dan de Belgische titel voor Tan. Enig weerwerk wordt er in ronde twee verwacht van Sabine Devooght of Presence Beelen (een kraker in ronde 1), of uiteraard van een scherp ogende Flore Vandenhoucke in de halve eindstrijd, maar zonder fysieke euvels moet Tan deze klusjes wel geacht worden te klaren. Een heruitgave van de finale van 2019 tegen Clara Lassaux is het verwachte scenario dat op de wedstrijdtafel ligt, maar onderaan de tabel zijn we toch erg benieuwd naar het spelpeil van de heroptredende Joke De Langhe in ronde 2 (na een horrorblessure). Verder verwachten we nog een mooi parcours van derde reekshoofd Lisa Demeyere en houden we zeker de prestaties in het oog van youngsters zoals De Bree, De Sutter en Van Parys.

Uittredend Belgisch kampioen in het heren enkel Yuhan Tan was dit jaar de grote afwezige op de Belgische velden. Deze legendarische speler plaatste afgelopen seizoen zijn focus volledig op zijn job als arts (zo zagen we hem niet tijdens de Vlaamse kampioenschappen), maar geen levende ziel die eraan twijfelt dat de Indonesische Limburger er zal staan op deze topafspraak. Toch vrezen we dat zijn gebrek aan matchritme hem wel eens zuur zou kunnen opbreken. Topreekshoofd Maxime Moreels zal zich geenszins rijk rekenen, maar nadat hij twee jaar geleden de hegemonie van Tan reeds doorbrak, zal hij ook in 2020 vol in zijn kansen op een tweede titel geloven. De tweede wedstrijd van fulltime prof Moreels zal al een stevig obstakel behelzen in de vorm van de ijzersterke Hebadder Marijn Put in een heruitgave van de finale van twee jaar geleden. Deze titanenstrijd wordt er eentje om duimen en vingers van af te likken! Er moet dus nog veel water naar de zee vloeien indien we een halve finale tussen Moreels en Tan zouden krijgen. Een waar mijnenveld lijkt de weg naar die halve finale voor de titelverdediger, bezaaid met toppers zoals Gaspard, Voet, Vervaeke en Yaro Van Delsen (die zich al op zeer prille leeftijd manifesteert mits een triomf in het sterk bezette tornooi van Brugge). In de onderste tabelhelft kijken we uit naar de protagonisten Lallemand, Carraggi (de verliezend finalist van vorig jaar), Bracke, Scheurkogel en De Langhe (die mogelijkerwijze het in de eerste ronde zal opnemen tegen de piepjonge maar uiterst beloftevolle Fouyn). Indien ik in deze categorie iemand naar voor moet schuiven, dan is het Julien Carraggi, zeker na zijn fenomenale prestaties tijdens de Yonex Belgian Open. Geen druk hoor, Julien…

Als topfavoriet in het gemengd dubbel, schuif ik Lise Jaques naar voor. De Leuvense titelverdedigster wisselde dan wel van partner (vorig jaar won ze de titel aan de zijde van Patryk Szymoniak), maar als sterkste mixdame van het peloton lijkt ze me de bepalende factor in de uitkomst van dit tornooi. Wanneer je dan ook ziet dat Lise aan de zijde van maestro Jona Van Nieuwkerke aantreedt, dan weet de aandachtige lezer wellicht hoe laat het is. Een gelopen race is dit echter geenszins wanneer je de aanwezige kwaliteit in kaart brengt. In de bovenste helft van de tabel lijken Jona en Lise een zekerheidje voor de halve finale, het bereiken van dat andere plekje bij de laatste vier kondigt zich aan als een ultrazware veldslag: Gaspard-Devooght, Szymoniak-De Langhe, Robberecht-Annys en Dierickx-Vandenhoucke (de kampioenen van 2018) worden allen in staat geacht brokken te maken. 

Tweede reekshoofd en Vlaamse kampioenen Tim Van Herbruggen en Caro Neyrinck (wat een prestatie was dat toen!) worden wat mij betreft een uitgelezen mogelijkheid gepresenteerd om als goed geoliede machine de eindstrijd van dit BK te bereiken. Indien zij het niveau van de Vlaamse kampioenschappen in Leuven kunnen benaderen, acht ik niemand in staat hen onderaan de tabel het vuur aan de schenen te leggen. Hun grootste rivalen voor het bereiken van de finale lijken dan ook Stijn Lenaerts en Tina Van Buyten, die het met hun atypische en tactisch uitgekiend spel iedereen moeilijk kunnen maken.

U kan me misschien beschuldigen van favoritisme, maar ook in het dames dubbel kunnen we enkel en alleen Lise Jaques, gekoppeld aan Flore Vandenhoucke, uitroepen tot de enige echte favoriet. Hun gezamenlijk palmares spreekt immers boekdelen: nationale titels, internationale tornooien en zelfs een WK in China. Jammer genoeg kwam er dit jaar een einde aan hun gezamenlijke internationale ambities, maar het lijkt me als een paal boven water te staan dat beide diva’s zich ook dit jaar weer tot Belgisch kampioen zullen kronen. De grootste tegenstand verwacht ik uit West-Vlaamse hoek. Na hun Vlaamse titel hebben Annys en Biesbrouck zich opnieuw een stevige reputatie bijeen getimmerd, en ook de zusjes Demeyere zijn niet bepaald katjes om zonder handschoenen aan te pakken. 

Tweede reekshoofd De Sutter en Lammertyn zitten uiteraard boordevol potentie, maar eerstgenoemde koppels kunnen terugbuigen op jaren ervaring, op dit niveau een niet te versmaden bonus. Maar zoals reeds gesteld vermoed ik dat er geen kruid gewassen zal zijn tegen het topcombo uit Leuven en Ronse…

Afsluiten doen we met de meest open categorie van deze kampioenschappen. Sinds recordkampioenen Dierickx-Golinski er de brui aan gaven na een jarenlange vruchtbare collaboratie, wordt dit de eerste keer dat beide heren elkaar mogelijkerwijze in de ogen zullen kijken tijdens een heren dubbelmatch. Als full blown badminton aficionado moet ik eerlijk toegeven dat deze confrontatie me toch enigszins doet watertanden! Vorig jaar nog behaalde grootmeester Freek Golinski aan de zijde van Elias Bracke de titel, deze keer opteerde hij voor Marijn Put als partner. Matijs Dierickx daarentegen koos voor W&L’er Floris Oleffe om een gooi te doen naar deze felbegeerde titel. Warmdraaien deden Dierickx-Oleffe tijdens de Vlaamse kampioenschappen door na een onwaarschijnlijke reeks thrillers de titel binnen te rijven. De vermindering in trainingsintensiteit viel misschien enigszins te ontwaren bij dit koppel, maar hun mentale oerkracht zorgde er toch voor dat het beste badminton gespeeld werd op de moeilijkste momenten. 

Het lot zorgde ervoor dat een droomfinale tussen beide badmintoncoryfeeën tot de mogelijkheden behoort, en dat is dan ook mijn pronostiek. Wie het dan zal halen, Joost mag het weten… (Meneer Van den Brande, zegt u het maar 😉 ). Vooraleer u nu reeds richting uw bookmaker snelt om een gokje te wagen: een zekerheid is deze eindstrijd allerminst! Onderin krijgen Golinski-Put wellicht Dylan Rosius en Jona Van Nieuwkerke voorgeschoteld in de halve finale, en een sinecure zal dit niet blijken. Nog moeilijker kondigt zich het parcours van Matijs en Floris aan! Een heruitgave van de bloedstollende Vlaamse finale tegen eerste reekshoofden Jordy Van der Sypt en Tim Van Herbruggen lijkt het meest voor de hand te liggen, maar intrinsiek ijzersterke koppels als De Pauw-Lenaerts, De Langhe-Szymoniak en Bonnet-Lallemand zullen op de loer liggen om een onvergetelijke stunt uit de goddelijke slagwapens te toveren.

Zo, dit was het in een notendop… Mijn persoonlijk vermoeden is dat dit wel eens de meest spannende en open kampioenschappen kunnen zijn in jaren. De organisatoren uit Houthalen hebben kosten noch moeite gespaard om dit evenement naar Limburg te halen en op de verschillende social media spat de goesting ervan af! Onder hun deskundige begeleiding belooft dit dus een onvergetelijk BK te worden. Aan alle deelnemers wens ik alvast veel spelvreugde, een prachtig niveau en veel fair play toe, en voor alle mensen die het Belgische badminton een warm hart toedragen heb ik maar 1 simpele boodschap: REP U NAAR SPORTHAL LAKERVELD!

 

Uw nederige boodschapper

 

Helger Van Werde