Met het BK G-badminton staat de grootste afspraak binnen de andersvaliden tak van onze sport op het programma. Het badmintoncircuit houdt zaterdag halte in Dendermonde. Amper twee maanden voor de tienjaarlijkse ommegang van Ros Beiaard gaat de Denderstad prat op inzet, passie en liefde voor de sport.

G-sport is een ruim begrip voor onze andersvaliden die in verschillende reeksen ingedeeld worden. In de ruime opsplitsing heb je enerzijds de personen met een fysieke beperking en anderzijds zij met een verstandelijke beperking. Hierin zijn ook nog enkele gradaties van toepassing. De bekendste parabadmintonner binnen onze contreien is Kiki To Man-Kei. Zelf zal ze niet deelnemen aan deze Belgische kampioenschappen, maar eerder deze maand kaapte ze nog een zilveren medaille weg in een preolympisch kwalificatietornooi in Brazilië. Wij duimen mee op wat hopelijk een succesvol 2020 mag worden.

Wie voor deze kampioenschappen nog vlug een geslaagde weddenschap wil maken zal ongetwijfeld de naam van Bob Biesmans niet over het hoofd zien in het Heren Enkel A. Biesmans gaat net als in Heusden-Zolder en Le Roeulx weer een gooi doen naar het hoogste schavotje. De voorbije jaren kwam de Limburger steeds onklopbaar uit de kampioenschappen. Het is niet eens de vraag of de speler van Smash opnieuw het publiek zal weten te vermaken, zoals hij dit enkele jaren terug al deed tijdens de demonstratiewedstrijd op de Yonex Belgian International.  Bob Biesmans gaat in zowel het Heren Enkel A als het Dubbel A aan de zijde van Yorrit Noben van start als de te kloppen man.

Wie een gooi wil doen naar de titel in het Heren Enkel B zal over een stevige recuperatie en een gigantisch doorzettingsvermogen moeten beschikken. In deze reeks krijgen we het grootste deelnemersveld voorgeschoteld. Na de poulefase krijgen we vervolgens ook af te rekenen met een niet te versmaden knock-outfase, waar de besten een gooi zullen doen naar de oppergaai. In deze reeks wordt het ongetwijfeld uitkijken naar Stijn Arbyn, vorig jaar nog derde in het kampioenschap. In Heren Enkel C wordt het dan weer reikhalzend uitkijken naar wat mogelijk een heruitgave van de titelstrijd vorig seizoen was. Kristof Onkelinx won toen goud na in een marathonwedstrijd afstand te nemen van Stefan Verbustel.

Bij de Dames Enkel A is de volledige top drie van vorig jaar van de partij. Door winst in verlengingen van de derde game door respectievelijk Kato Van Den Troost tegen Tine Vets en dit na meer dan drie kwartier spel, ging het goud hierdoor naar Ine Casselman. In de eindafrekening bedroeg het verschil tussen de top drie slechts één game. In wat vorige editie de nagelbijter van het kampioenschap was, lijken de kaarten nu niet anders geschud. Door de jammerlijke afwezigheid van titelverdedigster Arianne Saman, kan dit in het Dames Enkel B een opportuniteit betekenen voor Ruth Vangeloven. Niet over het hoofd te zien is die andere Lokerse speelster Carolien Adriaens, die vorig jaar nog tegen haar clubgenote en latere kampioene van België in de tweede game het hoofd moest buigen. Ook zij kan zomaar beslag gaan leggen op meer. Indien alles meezit komen beide dames elkaar pas tegen in de finale. Vangeloven zal aan de zijde van Elien Baeten ook partij vormen in het Dubbel B. In het Dames Enkel C zal de titel tussen Katharina Peeters en Esther ’S Hertogen worden beslist. De fysieke paraatheid zal hier op de proef worden gesteld, aangezien beide dames elkaar pas in de ogen kunnen kijken na afwerking van het dames enkel B. Daarin treden zij immers ook aan en openen ze overigens tegen elkaar. Als ware een voorproefje.

Rik Op De Beeck op zijn beurt is dan weer de gedoodverfde titelkandidaat in zowel het Heren Enkel rolstoel als het Heren Dubbel rolstoel. Individueel haalde Op De Beeck de voorbije twee jaren op onovertrefbare wijze de titel binnen in het enkelspel. De clubgenoot van Biesmans was twee jaar terug de betere van Benny Geets en vorig jaar van Kevin Van Ranst. Op De Beeck en Van Ranst kroonden zich twee jaar geleden tot Belgisch kampioen Heren Dubbel rolstoel. De beslissende dubbel tussen hen en Geets met Pieter Cheyns werd toen beslist in de verlengingen van de derde game. Geets komt nu in actie met Jan Rogiest. Het is slechts de vraag hoe scherp de spanning  ditmaal te snijden zal zijn.

Tot slot is er ook nog het Dames Enkel rolstoel waar vijf dames gedurende de voormiddag hun allerbeste vormcurve willen zien uitmonden in een knaller van een resultaat. Vooral vanuit het Dendermondse oogpunt wordt het uitkijken naar thuisspeelster Kristel Gevaert die een gooi zal doen naar het hoogste schavotje. In het Dames Dubbel rolstoel gaat zij dit ideaal eveneens nastreven geflankeerd door Ann De Raeymaecker.

Voor sportiviteit, spanning, onwaarschijnlijke inzet en tonnen respect wordt er zaterdag afspraak gemaakt op de heimat van Drive BC. De eerste wedstrijden vatten aan om 10u, doorlopend tot de laatste geplande wedstrijden omstreeks 17u45 zullen worden afgewerkt. Er kan alvast meegegeven worden dat een tienkoppig team umpires onder leiding van een internationaal referee duo reikhalzend uitkijkt naar dit kampioenschap van België.