Geen grote verrassingen op het BK Elite in Neufchâteau. Kijken we naar het lijstje met winnaars, dan zien we ontzettend veel reekshoofden in de halve finales.

Dames Enkel

In Dames Enkel kregen we een mooie opeenvolging volgens ranking. Nummers 1 en 2 vochten het uit in de finale, waarbij Lianne Tan twee sets nodig had om Flore Vandenhoucke van de titel te houden. Met 22-20, 21-6 haalde Lianne haar 8ste titel op rij binnen in Dames Enkel. En daarbij mogen we niet de gouden plak vergeten die ze vorig jaar nog samen met Flore binnenhaalde in Dames Dubbel.

Nummers drie en vier knokten zich tot in de halve finale. Joke De Langhe passeerde daarvoor Charlotte Coesens en Marie Demeyere, maar botste in de halve finale op een sterke Lianne Tan. Clara Lassaux speelde achtereenvolgens Jade Blondeel en Lisa Demeyere naar huis, maar beet zich in de derde set stuk op een erg spannende 3de set tegen Flore Vandenhoucke (19-21, 21-18, 23-21).

Heren Enkel

Bij Heren Enkel werd het ei zo na nog een driesetter in de finale. Yuhan Tan won in twee set (21-16, 26, 24) van Maxime Moreels. Maxime speelde daarvoor telkens in 2 sets Rowan Scheurkogel, Laurent Cuccu en Elias Bracké van de tabellen. Yuhan Tan werkte eveneens in 2 sets achtereenvolgens Olivier De Nieuport, Birger Abts en Frederic Gaspard weg om de finale te bereiken. Voor Yuhan is het zijn 10de titel in Heren Enkel en daarmee unieke recordhouder.

Julien Carraggi, nummer drie op de ranking behaalde de halve finale na een overwinning op Amaury Lejoint (21-15, 21-10) en Gregory Dehaes (21-8, 18-21, 21-12). Stijn De Langhe speelde zich vrij gemakkelijk naar de kwartfinale na winst in twee sets met Nicolas Carraggi en Tijl Dewit als tegenstanders. In de kwartfinale kon Stijn het 4de reekshoofd Nathan Vervaeke verslaan met de halve finale tegen Maxime Moreels als mooi eindpunt van een knappe reeks overwinningen.

Jo: “Het is duidelijk dat de jeugd de volgende generatie het vuur aan de schenen wil leggen en zo hoort het. Exponenten van deze tendens zijn Elias Bracke en Julien Carraggi.

Bij Dames Enkel waren we vooral onder de indruk van de resultaten en het spelniveau van Joke De Langhe en Clara Lassaux.”

Dames Dubbel

Bij Dames Dubbel gingen Lise Jaques en Flore Vandenhoucke aan de haal met de titel, al verliep dit niet zonder slag of stoot. Ze hadden drie sets nodig om Joke De Langhe en Debbie Janssens (2de reekshoofd) van de hoofdprijs te houden. Voor Flore wordt het de tweede gouden plak op rij. Vorig jaar ging ze nog met goud aan de haal aan de zijde van Lianne Tan. Lise ruilde dit jaar haar zilver in voor goud.

Steffi Annys en Elke Biesbrouck wonnen vlot van Ann Knapen en Clara Lassaux, maar hadden daarna drie sets nodig (21-17, 16-21, 28-26) om Yente Van Aerschot en Tina Van Buyten uit de halve finales te houden. Hoewel ook Lise en Flore in de kwartfinales een driesetter hadden gespeeld was het overwicht van het 1ste  reekshoofd te merken op de baan.

Anna Bogemans en Marthe Tack speelden Presence Beelen en Cora Neyrinck naar huis na 24-22 in de derde set. De kwartfinale tegen Maureen Gerard en Estelle Pondant verliep heel wat vlotter, maar in de halve finales konden de dames niet voor bij Joke De Langhe en Debbie Janssens geraken.

Heren Dubbel

Hoewel het eerst nog bang afwachten was of Freek groen licht zijn krijgen na zijn blessure in India, bleek algauw dat het dynamische duo Matijs Dierickx en Freek Golinski voluit zou gaan voor een 6de (5de op rij) gouden plak. Matijs en Freek gingen vlot voor bij Tom Acke en Stanie Simons en passeerden in de kwartfinale ook Birger Abts en Rowan Scheurkogel in 2 sets. Jordy Van Der Sypt en Tim Van Herbruggen haalden het van Simon Eeckhoudt en Amaury Lejoint en versloegen daarna het 3de reekshoofd Olivier De Nieuport en Alexis Degen. In de halve finale botsten ze tegen een te sterke Matijs en Freek.

De andere halve finale werd een uitputtingsslag tussen duo Julien Carraggi en Jona Van Nieuwkerke (4de reekshoofd) en Guillaume Bonnet en Alexandre Lallemand. Julien en Jona haalden het in drie sets (21-23, 21-14, 21-17). Beide duo’s hebben hun vel duur moeten verkopen tijdens de rit naar de halve finale. Julien en Jona hadden er al 2 driesetters opzitten en Guillaume en Alexandre zelfs 3.

Jo: “Ook hier een primeur voor de jeugd vermits het eerder uniek is dat de jeugdspelers (met name Jona Van Nieuwkerke en Julien Carraggi), in een ervaringsdiscipline als Heren Dubbel gelijke tred weten te houden of de maat neemt van de anciens.

Enkel de professionals Matijs Dierickx en Freek Golinski wisten een duidelijk verschil in de score en op terrein aan te tonen.

Gemengd Dubbel

Werd er al fel gevochten voor de halve finales van het Heren Dubbel, dan was dit ook zeker het geval voor de podiumplaatsen van Gemengd Dubbel. Freek Golinski en Debbie Janssens (4de reekshoofd) konden het jonge geweld niet van de titel afhouden. Elias Bracké en Lise Jaques haalden hun eerste titel binnen op het BK Elite en toverden zo een gouden laagje op hun eerste plaats op de ranking.

Matijs Dierickx en Steffi Annys haalden het in de kwartfinale vlot van Frodo Holemans en Sanne Verbeek. Daarna kegelden ze in 3 sets (21-15, 12-21 en 21-8) het 2de reekshoofd van de baan. Freek en Debbie waren echter een maatje te sterk. Al hadden zij 3 sets (14-21, 21-17 en 21-18) nodig om een finaleplaats binnen te halen.

Stijn Lenaerts en Tina Van Buiten maakten hun positie als derde reekshoofd waar en versloegen achtereenvolgens Tim Van Herbruggen en Caro Neyrinck en het duo Stanie Simons en Steffi Daemen. Ook zij liepen de finale mis na een driesetter. Elias en Lise wonnen met setstanden 21-15, 17-21 en 21-13.

Enkele conclusies

In het algemeen bleven de grote verassingen uit. Werpen we een blik op het de podiumplaatsen, dan kunnen we vaststellen dat de reekshoofden zich bijzonder goed hebben kunnen standhouden. In totaal tellen we 3,5 titelverlenging. Zowel Yuhan als Lianne Tan hielden hun titels in het enkelspel vast. Matijs Dierickx en Freek Golinski toonden zich wederom het te kloppen duo in Heren Enkel. Flore kon ditmaal met een andere partner de titel in Dames Dubbel verlengen. Enkel in het Gemengd Dubbel kregen we een complete wissel van de wacht. Vorig jaar strandden Elias en Lise nog als 5de reekshoofd in de kwartfinale, dit jaar bewijzen ze hun topranking waard te zijn. Knap!

Jo “De ambitie om een medaille te behalen op het EK U19 in april in Mulhouse is bij deze toch weer wat kracht bijgezet. Keep up the good work!”

Volgend jaar afspraak in Ronse

In 2018 organiseert Wit-Wit Ronse het BK. Ze maakten alvast een mooie promotievideo.