Voorbeschouwing AA-Drink Cup Badminton Vlaanderen 2018 (Vlaamse kampioenschappen)

De teerling is geworpen… Tijdens het weekend van 24 en 25 november staren Vlaanderens strafste badmintonners elkaar ijskoud in de ogen met 1 gemeenschappelijk doel: het binnenrijven van die felbegeerde Vlaamse titels! Gastheer van dienst is Dibad, de Limburgse traditieclub uit Dilsen-Stokkem. Wat de organisatie betreft, kunnen we alvast op beide oren slapen. De Limburgers zijn geherbergd in uitstekende faciliteiten en de club kan verder bouwen op de uitstekende reputatie die hun jaarlijks internationaal tornooi reeds jaren geniet!

Heren Enkel A

De hamvraag in het enkelspel bij de heren in de topcategorie is eenduidig: wat vermogen de jonge wolven tegen titelverdediger Yuhan Tan? Zal Tan er opnieuw in slagen, ondanks minder verrichtte trainingsarbeid, de tegenstand het nakijken te geven? Er wordt vooral veel verwacht van Stijn De Langhe (vorig jaar verliezend finalist) en uiteraard ook van de dominante factor op vele tornooien, Tim Van Herbruggen. Die zal in de eerste ronde alvast een vette kluif hebben aan Lawrence De Pauw. Benieuwd zijn we ook naar de prestaties van o.a. Rowan Scheurkogel, Tijl Dewit en Thijs Demeyere. Deze laatste twee mogen elkaar al meteen het vuur aan de schenen leggen in ronde 1. BAM!

Dames Enkel A

Bij de dames lijken de twee topreekshoofden, Lisa Demeyere en Ann Knaepen, af te stevenen op een droomfinale. De grootste obstakels om deze ramkoers te vermijden lijken Soetkin Dewit en Ine Lanckriet te zijn. Deze twee dames speelden tijdens de vorige editie nog de finale van de B-categorie tegen elkaar… Vooral de afwezigheid van Joke De Langhe, de winnares van vorig jaar, laat zich hier gevoelen. Zij blesseerde zich in september en geraakte niet op tijd fit. Een aderlating zonder meer, we wensen Joke alvast een spoedig herstel!

 

Heren Dubbel A

Op het eerste zicht lijkt het best mogelijk dat de twee meest regelmatige koppels van het seizoensbegin, de Lokerse bulldozers Van der Sypt en Van Herbruggen (tevens de titelverdedigers) en de stuntmannen van de YonexBI, De Pauw en Lenaerts het onder elkaar gaan uitvechten. Een zekerheid is dit echter allerminst. De verrassende finalisten van vorig jaar (ze strandden op een zucht van de titel), Robberecht – Van den Broeck zullen belust zijn op revanche. Vanzelfsprekend zal het echter geenszins worden, want in ronde 2 kruisen zij reeds het pad van vierde reekshoofd Dewit – Desloovere.

Dames Dubbel A

Na hun prachtige triomf van vorig jaar zal de familie Demeyere hopen op een verlenging van hun Vlaamse titel. Toch zullen ze zich danig bekommeren over de aanwezigheid van het klasseduo uit Hebad, Knaepen-Knuth. In de nationale competitie tonen deze dames immers regelmatig dat zij nauw aansluiten bij de absolute nationale top. Of kunnen Steffi Annys en Elke Biesbroeck nog eens hun mooiste niveau van weleer boventoveren en de tegenstand wegknallen?

Gemengd Dubbel A

Reeds twee jaar op rij wisten Tina Van Buyten en Stijn Lenaerts de titel weg te kapen bij de elite in dit tactisch prachtige onderdeel. Wie herinnert zich niet die bloedstollende finale van vorig seizoen? Geen twee zonder drie, zeggen ze wel eens in de volksmond, en wie zijn wij om te twijfelen aan dergelijke wijsheden? Concurrentie wordt er vooral verwacht van Lawrence De Pauw en Meta Knuth, als tweede reekshoofd. Verder is het ook reikhalzend uitkijken naar de prestaties van Tim Van Herbruggen (weer hij) en vaste partner Caro Neyrinck. Week in week uit bewijzen zij op tornooien over het gehele land hun waarde. En wat vermogen Annys-De Langhe tegen al dit geweld?

Heren Enkel B1

Een immer onvoorspelbare categorie, al was het maar door de eindeloosheid van de tabel, is het heren enkelspel in B1. Zoveel factoren spelen immers mee: fysieke aftakeling na zware driesetters, een welgekomen walkover, meestrijden in verschillende disciplines, kleine blessures, zenuwen,… Het draagt allemaal bij tot de onversneden heroïek die bij deze titel hoort. Er een duidelijke favoriet uithalen is dan ook schier onmogelijk. Zo op het eerste zicht zijn Stanie Simons, Kris Dendoncker, Stijn Van Herbruggen (deze laatste twee nemen het al in de 2de ronde tegen elkaar op), Rik Dewit (een mogelijke derde ronde tegen het ijzersterke eerste reekshoofd maar de relatief onervaren Dylan Colonne) minstens schaduwfavorieten te noemen. Maar wat valt er te denken van een eerste ronde tussen Sander Prenen en Geoffrey Lamont? Zegt u het maar…

Dames Enkel B1

Bij de dames zijn er vier namen die zo meteen in het oog springen. Stuk voor stuk zijn het vrouwen die hun strepen reeds verdiend hebben in het circuit en ook niet zouden misstaan in de topcategorie. Marthe Tack, Roxane Hens, Hanne Janssens en Jana Tegethoff zullen mijns inziens niet al te ver van de titel stranden. Ook van Debbie Simons, Chloe De Pauw en Claire Pollak mag het een en het ander verwacht worden.

Heren Dubbel B1

Ook bij het dubbelspel B1 komen we enkele usual suspects tegen uit de topcategorie. Wat dacht u immers van een eerste ronde tussen Simon Van Gastel en Dave ‘7 pintjes’ Hesters versus Jeroen Roeymans en Stijn Van Herbruggen? Toch vermoedt uw verslaggever dat de titel niet naar een van deze tandems zal gaan (no offence boys!). Persoonlijk verwacht ik niets minder dan een Vlaamse accolade voor gelegenheidscombo Tom Dejongh – Thijs Demeyere. Hoewel ze niet echt kunnen terugplooien op vele automatismen, lijken ze me puur kwalitatief de favorieten. Een pracht van een test krijgen ze al voorgeschoteld in ronde twee, wanneer ze het opnemen tegen meervoudig Vlaams kampioen Thomas Maes geflankeerd door klasbak Dries Van Dyck. Ook kijken we uit naar de prestatie van Sander Prenen en Pol Biesmans, die ik zeker een goede kans toedicht brokken te maken, zeker in de thuisprovincie.

Dames Dubbel B1

Het was toch even in de ogen wrijven toen we de tabel van het dames dubbel gadesloegen. De onversneden aanwezige klasse is immers groot. Soetkin Dewit – Emma Uyttersprot, Kelly Scoliers – Mercedes Van den Eynde, Roxane Hens – Sanne Verbeek en uiteraard ook Lynn Sioncke – Jana Tegethoff, het zijn namen als klokken. Eén stelling durf ik alvast te poneren: de winnaars van deze categorie zullen het allerminst gestolen hebben. Een favoriet aanduiden is dan ook quasi even moeilijk als het aankruisen van de winnende Lottocijfers (mits enige overdrijving uiteraard).

Gemengd Dubbel B1

Minder scrupules aangaande het naar voren schuiven van een favoriet heb ik in het gemengd dubbel B1: je zal van goede huizen moeten zijn om Mathias Van Gastel en Sarah Van den Eden te kloppen. Een mooi parcours lijkt me tevens weggelegd voor de gerodeerde tandem Van Kerckhoven-Van Looy. Ook de duo’s Van Aerschot – M. Lenaerts en Tegethoff – Polfliet zie ik enkele scalpen verzamelen in hun jacht op eremetaal. Het kwart des doods is alvast duidelijk. Een eerste ronde Lamont – De Bleeckere vs. De Dauw – Van Dyck met een eventuele tweede ronde tegen Jef De Coster en Roxane Hens, dat lijkt me een abominabele loting voor alle betrokken partijen…

U begrijpt het reeds: prachtige kampioenschappen liggen in het verschiet met duels op het scherpst van de snee die nu reeds doen watertanden. Vanaf het eerste moment zal de strijd in al zijn hevigheid losbarsten en de queeste naar eeuwige Vlaamse glorie zal ons hopelijk katapulteren naar ongekende hoogtes. Ook persoonlijk zou ik nog graag één keertje willen schitteren op dit niveau, nu de tand des tijds genadeloos begint te knauwen…

Tot in Dilsen-Stokkem. Ik kan al niet wachten…

 

                                                                                Helger Van Werde